• żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
badangel87

Domowe kostki rosołowe-bulionetki

badangel87|
vote-up

Dobra porada

Słaba porada

vote-down

Wykorzystujemy dowolny kawałek mięsa lub dwa udka z kurczaka, dwie, trzy duże marchewki, pietruszkę (korzeń z natką), dwa ziemniaki, połówkę selera, kawałek pora, dwa listki laurowe, dwa ziela angielskie, dwa litry wody oraz przyprawy: sól i pieprz do smaku, a także zioła prowansalskie (łyżeczkę). 

 

Warzywa należy umyć, obrać i pokroić na spore kawałki, odstawić. W garnku umieścić mięso, zalać zimną wodą. Ustawić na małym ogniu i gotować. Posolić do smaku. Zebrać szumowiny z powierzchni. Ogień ustawić tak, aby wywar lekko bulgotał. Dodać warzywa i gotować przez około godzinę – te, które mają krótszy czas gotowania, warto wyłowić wcześniej, aby się nie rozpadły. Sól, pieprz i zioła prowansalskie dodać pod koniec gotowania, do smaku. Trzymać na ogniu jeszcze przez godzinę-półtorej. Gotowy wywar należy przecedzić.

 

 

Taki bulion wlewamy do woreczków na lód ;) i włozyc do zamrazalnika;)

 tak powstają kostki domowej roboty gotowe. Będą idealne, gdy nie będziemy mieć czasu na ugotowanie zupy od podstaw.

 

pomysl zaczerpniety z neta

 

 

Komentarze
Wyświetlono: 1 - 2 z 2.