Bardzo fajny pomysł, ja bym tylko jeszcze lubczyk dorzuciła do smaku :)

Wykorzystujemy dowolny kawałek mięsa lub dwa udka z kurczaka, dwie, trzy duże marchewki, pietruszkę (korzeń z natką), dwa ziemniaki, połówkę selera, kawałek pora, dwa listki laurowe, dwa ziela angielskie, dwa litry wody oraz przyprawy: sól i pieprz do smaku, a także zioła prowansalskie (łyżeczkę).
Warzywa należy umyć, obrać i pokroić na spore kawałki, odstawić. W garnku umieścić mięso, zalać zimną wodą. Ustawić na małym ogniu i gotować. Posolić do smaku. Zebrać szumowiny z powierzchni. Ogień ustawić tak, aby wywar lekko bulgotał. Dodać warzywa i gotować przez około godzinę – te, które mają krótszy czas gotowania, warto wyłowić wcześniej, aby się nie rozpadły. Sól, pieprz i zioła prowansalskie dodać pod koniec gotowania, do smaku. Trzymać na ogniu jeszcze przez godzinę-półtorej. Gotowy wywar należy przecedzić.
Taki bulion wlewamy do woreczków na lód ;) i włozyc do zamrazalnika;)
tak powstają kostki domowej roboty gotowe. Będą idealne, gdy nie będziemy mieć czasu na ugotowanie zupy od podstaw.
pomysl zaczerpniety z neta
Bardzo fajny pomysł, ja bym tylko jeszcze lubczyk dorzuciła do smaku :)
A no ja tez :P uwielbiam lubczyk;)