Ciasto z kremem i wiśniami
martunia8925|Ciasto ciemne:
- 6 żółtek
- 2 jajka
- 6 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szkl. oleju
Ciasto jasne:
- 6 białek
- 1,5 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu winnego
- 1/2 szkl. oleju
1. Przygotowujemy ciasto ciemne: żółtka i jajka ucieramy z cukrem na biały puch. Na przemian dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao oraz olej. Dokładnie mieszamy.
2. Przygotowujemy ciasto jasne: białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę, ocet i olej, wszystko delikatnie ale dokładnie mieszamy.
3. Ciasto ciemne i jasne wylewamy naprzemiennie na dużą wytłuszczoną blachę. Na koniec delikatnie mieszamy widelcem. Pieczemy ok. 40minut w 170st. Po przestudzeniu przekrawamy na 2 placki.
Krem:
0,5 l mleka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 jajka, 2 łyżki mąki pszennej, 3/4 szkl curu, masło
Ugotować budyń. Masło utrzeć i dodawać wystudzony budyń
Dodatki:
wiśnie w soku (słoik litrowy) zagotować i rozpuścić w tym 2 galaretki wiśniowe
Przełożenie:
ciasto- pół kremu- tężejąca galaretka z wiśniami-krem ciasto
Uwagi:
zamiast wiśni w soku można użyć wiśni mrożónych- rozpuścić w rondelku z cukrem i odrobiną wody i w tym rozpuścić galaretki
na pierwszą warstwę kremu można położyć delicje lub biszkopty i między nimi położyć zamrożone wiśnie i zalać galaretką ( 2 galaretki na 3/4 l wody)
najlepiej smakuje na drugi dzień dobrze schłodzone