• żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
anulla1993

Ciasto rafaello

anulla1993|
vote-up

Dobra porada

Słaba porada

vote-down

Biszkopt

6 jajek  

niecała 1 szklanka mąki pszennej  

6 łyżki mąki ziemniaczanej  

1 łyżeczka proszku do pieczenia  

3/4 szklanki cukru
 
Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę, dodać cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie wszystkie składniki.  Dno tortownicy o średni 26 wyłożyć papierem do pieczenia (a boków niczym nie smarować ani niczym nie wykładać) i przelać do niej gotowe ciasto.
 
Piec w 170oC przez około 35 – 45 minut (do suchego patyczka i złotego wierzchu ciasta). Wyjąć z piekarnika i z wysokości naszych kolan spuścić formę z ciastem na podłogę lub desę. Odłożyć do całkowitego ostygnięcia (najlepiej na całą noc).

Masa

1/2 litra mleka

1 szklanka cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2 łyżki mąki pszennej

25 dag margaryny

 

1 i 1/2 szklanki mleka zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić cukier, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną, a następnie wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń. Ostudzić. Margarynę utrzeć na puszystą masę, cały czas ucierając dodawać porcjami budyń.

Smażone wiórki kokosowe 

10 dag wiórek kokosowych 
1 łyżka masła 
1 łyżka cukru 
 
Masło roztopić na patelni wsypać wiórki i cukier. Smażyć do uzyskania koloru złotego ciągle mieszając.

Na biszkopt wykładasz masę i wiórki, im więcej wiórek tym lepszesmiley

Smacznegowink

Komentarze
Wyświetlono: 1 - 1 z 1.