wczoraj też za 3 razem u mnie załapało
Orzechowiec z masą war. 1.
fliebe|kur...już trzeci raz pisze i sie nie chce dodać. wrrr
do 3 razy sztuka
pisze z tabketu może to dlatego.
Przepis na orzechowca bardzo prostego.
Daje sobie rękę uciąć że na pewno wszystkim wyjdzie.
Potrzebujemy:
do ciasta:
-2/3 szkl mąki
-2/3 szkl cukru
-5 jajek
- proszek do pieczenia
-ok 10 dag mielonych orzechów
- likier orzechowy (może być też kawowy)
do masy:
- 2 budynie waniliowe
- 2 kostki masła
- pół litra mleka 2/3 szkl cukru pudru
do dekoracji cale i siekane orzechy.
Białka ubijamy z odrobiną soli. Żółtka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy mąke z proszkiem i orzechy. Łączymy z białkami. wykładamy na blache wyłożoną pergaminem. pieczemy ok 40 min w 180 stopniach.
Gotujemy budyń i odkładamy do wystygnięcia. Masło ucieramy z cukrem i z zimnym już budyniem.
upieczone i ostudzone ciasto przecinami na 3 części. każdy placek skrapiamy likierem i przekładamy masą. smarujemy masą też wierzch i boki. Jeśli jeszcze zostanie masy można jej użyć do dekoracji. np do zrobienia rozetek. boki obklejamy siekanymi orzechami a góre połówkami. można porobić ślaczki rizpuszczoną letnią czekoladą.
*** Pisząc o szklankach mam na myśli takie małe na 250 ml
Likier można zastąpić winem musującym
Zamiast budyniu waniliowego można dać np czekoladowy, śmietankowy czy toffi. a nawet zastąpić inną masą.