Ciasto drożdżowe Stollen
fliebe|Idealne ciasto na Święta. Chociaż ma dużo składników nie jest pracochłonne.
Składniki:
- kostka świeżych drożdży
- 175 ml ciepłego mleka
- 75 g cukru
- 1 duże jaj
- 250 g bakali
- 350 g mąki
- 75 g masła
- 200 g marcepanu
- pół kieliszka rumu
- 2-3 łyżeczki kandyzowanej skórki z pomarańczy lub z cytryny
- olejek migdałowy
- kardamon i gałkę muszkatałową.
- roztopione masło i cukier puder do dekoracji.
Do ciepłego mleka wsypać część cukru i wkruszyć drożdże. Odstawić na bok. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać szczyptę soli, masło, resztę cukru, jajko, rum, przyprawy i dolać podrośnięty rozczyn z drożdży. Zagnieść ciasto tak by jak najwięcej powietrza dostało się do środka. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ręki i pojawią sie w nim pęcherzyki powietrza znaczyć będzie, że już jest gotowe. Dodajemy kandyzowane owoce i bakalie. przykrywamy i oidstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Rozgrzać piekarnik do 180 st.
Wyrośnięte ciasto wyrabiać jeszcze ok 10 min. Uformować prostokąt. Marcepan zwinąć w rulonik i przykleić do jednego boku ciasta. zwinąć.. Piec w blaszce do keksa wyłożonej pergaminem ok 40 min.
Po wystygnięciu posmarować ciasto masłem i solidnie opruszyć cukrem pudrem.