Piankowe kostki z winogronem
marylda|Składniki:
2 galaretki czerwone,
2 galaretki zielone,
ciastka czekoladowe 380g,
masło 200g,
śmietana kremówka 400g,
jogurt naturalny 400g,
śmietana 30% 400g,
cukier do smaku,
winogrona jasne 200g
Przygotowanie:
Ciastka czekoladowe kruszymy na pył. W między czasie masło rozpuszczamy na wolnym ogniu. Ciastka łączymy z masłem i dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na spód foremki (użyłam foremki o wymiarach 23,5x28). Formę wstawiamy do lodówki na około pół godziny. Galaretki zielone rozpuszczamy w 500ml wody. 200g śmietany kremówki ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do niej jogurt naturalny, tężejącą galaretkę i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na ciastka. Odstawiamy do lodówki i czekamy aż stężeje. Podobnie postępujemy z drugą - czerwoną - warstwą. Śmietanę 30% ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru i przekładamy ją do szprycy. Gdy ciasto stężeję kroimy je w kostkę. Każą kostkę ozdabiamy śmietaną i dekorujemy winogronem. Smacznego :)