najzdrowsze masło świata, dla dzieci również
martatb|któraś z was pytała, czym zastąpić masło dla dziecka - otóż masłem z awokado, tutaj przepis i zachecające zdjęcia:
http://kingaparuzel.pl/blog/2014/01/najzdrowsze-maslo-swiata/#more-3182
Składniki:
1 awokado
sok z ½ cytryny*
¼ łyżeczki soli morskiej
Przygotowanie:
1. Awokado przekrój w połowie, usuń nasiono. Wydrąż miąższ i umieść w malakserze.
2. Dodaj sok z połowy cytryny i sól. Całość zmiksuj na gładką masę.
*Sok z cytryny powoduje, że owoc nie ściemnieje, nada również wyjątkowy smak.
Do masła z avocado można dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pietruszkę.
Wybieraj zawsze owoce z lśniąca skórką, bez plam. Jeżeli awokado jest twarde zostaw je na 1-2 dni w temperaturze pokojowej. Owoc ten szybko dojrzewa.
Udowodniono, że spożywanie pomidorów wraz z awokado powoduje przyswajanie przez nasz organizm 4,5 raza więcej likopenu w nich zawartego.
Komentarze
Wyświetlono: 1 - 9 z 9.
Dziekuje za przepis.. a czy da rade zrobic bez cytryny?
katiuszka, da radę, ale szybko ściemnieje. jak dla dziecka to można wymieszać np. z musem z groszku, jabłkiem itp :)
To ja sprobuje z jablkiem. Moja Ala masla na razie ejsc nie moze wiec to super alternatywa. Verrerie, a jak sie robi humus?
Kupilam avocado. Gdzie najlepiej jej polozyc , zeby zmiękło ... ?
avokado można zostawić wszędzie, i na blacie w kuchni. tylko nie w lodówce
humus też jest pyszny :)
Jest gotowe.. dziś spróbuję. Martatb Vererrie .. dziękuję...
Dziekuje bardzo - Ali smakuje avocado do chlebka. nawet bez cytryny i soli:-)