• żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
katiuszka

Chleb tesciowej .. .ale smaczny ;-)

katiuszka|
vote-up

Dobra porada

Słaba porada

vote-down

CHLEB TESCIOWEJ

 

1 kg mąki pszennej

½ kg maki żytniej razowej

1 szkl siemienia lnianego ( niepełna)

1 szkl słonecznika ( + ewentualnie ½ szkl pestek z dyni )

1 szkl otrąb żytnich

4 lyżeczki soli

1 lyżeczka cukru

 

 

  1. suche składniki wymieszać
  2. dodać 1 ½ l ciepłej wody i zakwas
  3. wymieszać starannie i odłożyć 4 łyżki zakwasu na 5-10 dni do lodówki
  4. 2 długie keksówki wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto
  5. odstawić na 8 godzin
  6. włożyć do zimnego piekarnika, ustawić na 180 stopni i piec  11/2 godziny

Komentarze

Brak komentarzy