Chleb mojego męza .... <3
katiuszka|Pieczenie chleba.
Proporcje
Na 100 gram mąki zastosować
1g drożdży instant
68 ml przegotowanej ciepłej wody
Proporcje mąki na 100 gram mieszanki
68 gram mąki graham typ 1850 i 32 gramy mąki żytniej typ 2000
Można stosować różne mieszanki(różna zawartość różnej mąki – radzę stosować pełnoziarniste). Zależało mi na chlebie o wysokiej zawartości błonnika i opóźnionym wchłanianiu węglowodanów. Do ciasta dodaję również otręby pszenne lub żytnie w ilości około 50 gram na 500 gram mieszanki (dodatki mogą być różne np. dynia , słonecznik, otręby owsiane itp.)
Przepis na chleb
Ponieważ na rynku dostępne są drożdże instant w opakowaniach 7 i 8 gram przeliczam ilość potrzebnych składników na pełne opakowania drożdży. Ja robię chleb na dwa 8 gramowe opakowania.
Fot.1. Przykładowe produkty do wypieku chleba.
Stosując proporcje otrzymujemy następujący przepis:
16 gram drożdży instant
ok. 1090 ml wody(16x68ml=1088ml)
1600 gram mieszanki (16x100gram= 1600gram)
150 gram otrębów pszennych lub żytnich ( jak najwyższa zawartość błonnika)
olej i sól
Skład mieszanki:
ok. 1100 gram mąki graham typ 1850 (16x68gram=1088 gram)
ok.500 gram mąki żytniej typ 2000 (16x32gramy=512 gram)
Wykonanie
Do miski wsypujemy wszystkie składniki, niepełne 2 łyżki soli, 6 łyżek oleju lub oliwy (ok. 2 łyżki na 500 gram mieszanki). Mieszamy mikserem aż zniknie woda.
Fot.2. Po mieszaniu mikserem
Później wyrabiam ciasto ręcznie w misce około 10-15 minut aż do połączenia się składników
Fot.3. Ciasto po mniej więcej 5 minutach wyrabiania
Wyrabiamy ciasto dopóki nie będzie jednolite. Wtedy samo będzie się odklejać od miski i nabierze odpowiedniej konsystencji.
Fot.4.Ciasto właściwie wyrobione.
Odstawiam ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 35-40 minut. Przykrywam miskę ściereczką. W międzyczasie przygotowuję keksówki . Mniej więcej jedna na 500 gram mąki.
Fot.5. Keksówki nasmarowane margaryną.
Fot.6. Keksówki poprószone mąką.
Po 40 minutach wyciągam wyrośnięte ciasto z miski .Kładę je na podkładkę posypaną mąką i całe posypuję mąką.
Fot.7. Ciasto wyciągnięte z miski.
Fot.8.Ciasto poprószone mąką.
Ciasto dzielę na trzy równe części i wkładam do keksówek . Ważne żeby dokładnie i równo ułożyć ciasto oraz szczególnie zadbać o dokładne wypełnienie rogów foremek.
Fot.9.Ciasto w foremkach.
Odstawiam ciasto w ciepłe miejsce na 40 minut. Przykrywam je ściereczką. Po 40 minutach wkładam keksówki do piekarnika na nagrzanego do 200 stopni. Piekę przez 10 minut. Zmniejszam temperaturę do 180 stopni i piekę przez 45 minut. Później wyłączam piekarnik i zostawiam chleb w piekarniku na 15 minut. Potem wyciągam go z foremek i zostawiam do ostygnięcia pod ściereczką.
Fot.10. Upieczony chleb.
Fot.11.Upieczony chleb – przekrój.
Uwagi;
1.Chleb nadaje się do jedzenia po pełnym wystudzeniu najlepiej po 6-8 godzinach.
2. Próby pieczenia chleba radzę zacząć 500 gramów mieszanki (czyli od jednej keksówki). Dobre wyrobienie 1600 gram mąki wymaga już znacznego wysiłku.
3. W razie pytań proszę kontaktować się z moją żoną.
4. Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za przypadki śmiertelne i zatrucia spowodowane spożyciem chleba według tego przepisu.