• żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
katiuszka

AMARANTUS - zboże XXI wieku

katiuszka|
vote-up

Dobra porada

Słaba porada

vote-down

Bezglutenowe zboże.
Amarantus nie zawiera glutenu, dlatego mogą go spożywać osoby chorujące na celiakię lub alergię na gluten. Ponieważ gluten odpowiada za wzmożoną produkcję insuliny, a przez to za odkładanie się tłuszczu w organizmi - amarantus, który go nie zawiera staje sie coraz bardziej popularny wśród osób odchudzających się.

5 razy więcej żelaza niż w szpinaku
Spożycie jednego posiłku z dodatkiem tego zboża, zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na cenny pierwiastek. Amarantus jest doskonałym pokarmem dla osób cierpiących na niedobory żelaza, chorych na anemię, kobiet w ciąży, wegetarian, osób odchudzających się, których dieta jest uboga w żelazo oraz intensywnie uprawiających sport.

Amarantus w profilaktyce miażdżycy.
Zawierając tokotrienole, które w połączeniu z białkami obniżają poziom cholesterolu we krwi, amarantus powinien być podstawą w jadłospisie osób, którym zagraża miażdżyca i inne choroby wynikające ze zbyt wysokiego cholesterolu.

Pomoc w odchudzaniu.
Wysoka zawartość fosforu, magnezu, wapnia i potasu oraz błonnika, który reguluje pracą jelit, wspomaga proces odchudzania.
Tak samo jak duża ilość białka, które zmienia tłuszcz w mięśnie. Łatwostrawną skrobia,  dostarcza organizmowi energii w ekspresowym tempie. Jednak ma też inne, ważniejsze znaczenie - najnowsze badania wykazują, że niedobory skrobi w organizmie mogą być przyczyną zachorowalności na nowotwór jelita grubego. Warto, więc sięgnąć po Amarantus, który w łatwy sposób pozwala uzupełnić niedobory, nie tylko skrobi, ale też innych wymienionych składników odżywczych oraz skwalenu.

Jedyne roślinne źródło skwalenu.
Skwalen jest bardzo silnym przeciwutleniaczem i składnikiem płaszcza lipidowego skóry i do tej pory pozyskiwano go jedynie z przysadki mózgowej wielorybów. Skwalen posiada działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, spowalniające procesy starzenia oraz chroniace komórki szpiku kostnego.

Amarantus polecany jest jako dodatek do musli i zup mlecznych. Może być również stosowany jako zamiennik mąki we wszystkich potrawach mącznych.

źrodło: www.plantamed.pl

 

Komentarze
Wyświetlono: 1 - 1 z 1.

(2014-03-28 08:53) zgłoś nadużycie
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
martatb

martatb

w ciąży jak miałam anemię to dodawałam amarantus w różnej formie do wszystkiego, dzięki temu jakoś sobie z tą anemią poradziłam. daję też małemu w zupkach. polecam