Pierwsze muffinki - marchewkowe
katiuszka|Składniki:
- 2 szklanki tartej marchewki
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki oleju roślinnego
- 3 jajka
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- płaska łyżeczki soli
- łyżeczka przyprawy do piernika lub 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- aromat waniliowy
Lukier: szklanka cukru pudru, 3 łyżeczki drobno startej skórki z pomarańczy, 2 łyżki wyciśniętego soku z pomarańczy
Przygotowanie:
W jednej misce wymieszać suche produkty: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i przyprawy. W drugiej - rozmącić jajko, dodać olej, marchewkę, cukier i aromat waniliowy. Wymieszać mokre składniki i przelać je do miski z suchymi. Wszystko razem dokładnie zamieszać.
Formę do muffinek powykładać papierowymi papilotkami, wyłożyć do każdego wgłębienia po dwie łyżki ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. na ok. 25-30 min. Przygotować lukier: cukier wymieszać dokładnie ze skórą i sokiem pomarańczowym na gładką masę. po upieczeniu muffinki przestudzić i polukrować.
Smacznego!
Ja nie daje wcale jajek i robie bez lukru. Daje tez mniej cukru i oleju.
Sa pyszne i puszyste.