• żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
katiuszka

Cudne kolorowe serca

katiuszka|
vote-up

Dobra porada

Słaba porada

vote-down

Szybkie i łatwe w przygotowaniu serca z wafli ryżowych w polewie czekoladowej. Trzeba użyć wafli jak najgrubszych, bo w cienkie ciężko będzie wbić patyczek. Użyłam barwników przeznaczonych specjalnie do barwienia czekolady. Nie wiem czy zwykłe barwniki nadają się do czekolady, nigdy nie próbowałam. Jeżeli nie macie w ogóle dostępu do żadnych barwników, równie dobrze można użyć białej, mlecznej lub gorzkiej czekolady i udekorować posypkami lub posiekanymi orzechami.

 

Składniki na 8 sztuk:

  • 8 wafli ryżowych
  • 8 patyczków do szaszłyków
  • foremka w kształcie serca
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • barwniki do czekolady (opcjonalnie)
  • kolorowe posypki

     

Za pomocą foremki wyciąć z wafli 8 serc. W każde serce wbić patyczek. Odłożyć na bok.    

Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Dno miski z czekoladą nie powinno dotykać wody gotującej się w garnku, bo wtedy czekolada się nie rozpuści, a jedynie zrobi się z niej wielka gumowata klucha. Rozpuszczoną czekoladę podzielić na 4 części. Każdą część czekolady zabarwić na inny kolor.

Każde serce oblewać czekoladą (pomagałam sobie małą łyżeczką). Nadmiar czekolady usunąć. Ozdobić wzorkami z innego koloru czekolady lub posypać kolorową posypką.

 

     Życzę smacznego!

 

To nie moj przepis, ale mnie zauroczył:-)
 
źrodło:
 
http://pin-upcake.blogspot.com/2013/01/serca-z-wafli-ryzowych-w-czekoladzie.html

Komentarze
Wyświetlono: 1 - 1 z 1.