Koniczynko, pyszota... A jagodki nie wypłyną w zasie pieczenia bo ja takie doświadczenie mam niemiłe.... ?
Pyszne, domowe JAGODZIANKI :)
koniczynka87|Jagodzianki
Ciasto drożdżowe:
-500 g mąki pszennej 550
-30 g świeżych drożdży
-1/2 łyżeczki soli
-1 szklanka mleka
-1 jajko
-¼ szklanki oleju lub roztopionego masła
-½ szklanki cukru
-2 łyżeczki cukru waniliowego
Farsz:
-400 g jagód
-3 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Z drożdży, 3 łyżek ciepłego mleka, 1 łyzki cukru i 1 łyżki maki przygotować zaczyn i odstawić na 10 minut.
Mąkę przesiać do miski. Dodać sól, wyrośnięty zaczyn i wymieszać. Następnie wlać mleko, wbić jajko i dokładnie wymieszać. Dodać olej, cukier i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrobić i podzielić na 16-18 części. Zostawić na kilka minut do napuszenia. Z każdej części zrobić dłonią okrągły placek i na jego środku umieścić łyżkę jagód. Połączyć brzegi, uformować owalną bułeczkę i wykładać na blachę do pieczenia wyłożoną papierem łączeniem do dołu. Zostawić na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
Nagrzać piekarnik do 180-200 stopni i piec ok. 15 minut. Po upieczeniu przełożyć na kratkę i zostawić do wystygnięcia.
Komentarze
Wyświetlono: 1 - 5 z 5.
Dzięki mączce ziemniaczanej jagody nie puszczają soku i wypływają na prawdę w minimalnych ilościach :)
Kamilka ten przepis jest bardzo prosty, mi to ciasto zawsze wychodzi :) Zachęcam do spróbowania bo efekty są przepyszne :)
Koniczynko, dziekuję.
Ewunia bardzo sie cieszę, że jagodzianki smakują i wyszły :) ten przepis jest uniwersalny i zawsze się udają :)
po długiej walce ale są moje pierwsze jagodzianki i moje pierwsze ciasto drożdzowe jeszcze nie jestem wprawiona w pieczenie ale ucze się dzielnie sa pysznę na prawdę pyszne ;)