• żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
katiuszka

Jak wyczyścić grill lub piekarnik?

katiuszka|
vote-up

Dobra porada

Słaba porada

vote-down

Samoczyszczący się grill lub piekarnik to marzenie każdej pani i pana domu. I choć nowoczesne piekarniki taką funkcję posiadają, to - nie oszukujmy się - większość z nas zmuszona jest walczyć z przypalonymi zabrudzeniami własnymi rękoma. Na szczęścia ta walka wcale nie musi być nierówna. Tym bardziej, że w okresie wakacyjnym, Wystarczająco Perfekcyjna Pani domu nie musi radzić sobie ze wszystkimi obowiązkami domowymi sama. W nowym wakacyjnym cyklu pomoże jej Sir Local. Tak powinno być również w waszych domach!

Przeczytaj porady fachowca z Sir Local i zobacz, jak szybko i łatwo wyczyścić piekarnik:

Jaki jest nasz pierwszy odruch, gdy chcemy wyczyścić grill lub piekarnik? Sięgamy po przeróżne dostępne środki chemiczne - i te przeznaczone do piekarników, i te o nieco innym zastosowaniu, ale a nuż pomogą? A przecież piekarnik, czy też ruszt grilla to przestrzeń, która ma bezpośredni kontakt z żywnością. Po co więc narażać swoje wypieki na bliskie spotkanie z chemią, która i tak w większości przypadków niewiele pomaga w czyszczeniu?

Która z pań zapoznała się z instrukcją obsługi piekarnika? No właśnie... a okazuje się, że w przypadku piekarników z termoobiegiem można znaleźć tam prosty sposób na lśniące urządzenie. Otóż, wystarczy wstawić do środka naczynie żaroodporne z wodą, a następnie uruchomić termoobieg, na skutek którego woda wyparuje, a nasiąknięte nią zanieczyszczenia odejdą bez najmniejszych trudów.

Zamiast walczyć z uporczywymi zabrudzeniami w pośpiechu - bo tuż przed wstawieniem do piekarnika kolejnej potrawy - pamiętajmy o tym, by na bieżąco pozbywać się zanieczyszczeń. Zarówno grill, ruszt, jak i kratki grilla należy czyścić każdorazowo po użyciu. Wówczas zabrudzenia schodzą dużo łatwiej, a grill i piekarnik przed kolejnym użyciem może potrzebować jedynie odświeżenia. Ten zabieg można wykonać na przykład przy pomocy mieszanki wody z octem w proporcji pół na pół.

Jeśli jednak twój piekarnik lub grill zostanie zaatakowany przez uporczywy, zaschnięty bród, nie musisz szykować się na godzinne szorowanie i skrobanie przypalonych zanieczyszczeń. W takim wypadku wystarczy prosta, ale skuteczna mieszanka. W szklance łączymy ze sobą wodę z sodą oczyszczoną (w proporcji 2:1), a następnie dodajemy do stworzonej papki trochę płynu do mycia naczyń, który należy do tych środków czystości, które mogą mieć kontakt z naczyniami przeznaczonymi na żywność. Papkę nakładamy na kilkanaście minut, po czym usuwamy ją wraz z zabrudzeniami.

 

 

 

 

Komentarze

Brak komentarzy