40 ma problem z moim zdjeciem mimo, zę waży tylko 400 kb, także przepraszam was za ucięte zdjęcie 40tygodni.pl musiało być po prostu bardoz głodne.
Sałatka z suszonych pomidorów, kurczaka i makaronu.
migrena|Zajadałam się ostatnio taką w krakowskim Warsztacie na Kazimierzu. Pyszna. Postanowiłam ją odtworzyć. Z tym, że ja zrobiłam makaron na gorąco, ale równie pysznie potem smakowało letnie a nawet i w późniejszym czasie zaserwowane na zimno.
Trudno uwierzyć, ale pierwszy raz w życiu jadłam suszone pomidory.I trudno uwierzyć, ale pierwszy raz w życiu tak bardzo mi smakowała potrawa z taką ilością natki pietruszki.
Składniki:
Makaron penne 3/4 opakowania ( ja użyłam świderek bo wielozbożowe tylko takie dorwałam w Bierdonce)
Suszone pomidory słoiczek( miałam w ziołach)
Pierś podwójna kurczaka
Natka pietruszki
Brokuł
Parmezan ( w oryginale) ja miałam żółty Edamski, ale potem kombinując zamiast niego dodałam ser typu feta i ta kombinacja smakowała mi najbardziej.
Czosnek
Carry
Sól i chilli do smaku.
Brokuł gotujemy, makaron na al dente, kurczaka kroimi w kosteczkę obsypujemy carry i smażymy, pomidory suszone kroimy w paseczki lub dowolne mniejsze formy i podsmażamy z kurczakiem, natkę pietruszki skrupulatnie kroimy.
Kiedy wszystko jest gotowe mieszamy w jednym garku makaron, brokuł, na to kurczak i pomidory wraz z olejem ( nie dużo oczywiście, ma działać to jak sos). Ścieramy na najmniejszych oczkach czosnek, dodajemy sól do smaku i ewentualnie chilli.
Na koniec na podanych talerzach solidnie obsypujemy natką pietruszki i tutaj już wam pozostawiam wybór czy fetą, czy parmezanem, czy serem żółtym.
Smacznego!
Myślę, że powinna się sprawdzić taka sałatka również na imprezie, bo znakomicie smakuje również na zimno.
Komentarze
Wyświetlono: 1 - 2 z 2.
Ooo ten przepis brzmi smacznie. Chętnie go wykorzystam, bo sałatka wygląda na idealną do pracy.