• żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
katiuszka

Superprodukty, które ukoją nerwy

katiuszka|
vote-up

Dobra porada

Słaba porada

vote-down

Zmień jadłospis


Ze świecą szukać osoby, która w dzisiejszych czasach nie jest narażona na stres. Obowiązki w pracy i w domu, większe i mniejsze zmartwienia - to wszystko może dać nam się mocno we znaki. Jeśli jedzenie jest wtedy ostatnią rzeczą, o której myślisz, musisz to zmienić. Oto produkty, które ukoją skołatane nerwy.

Pierś z indyka


Już wiesz, co powinnaś zrobić na obiad, gdy nerwy biorą górę. Mięso indyka zawiera tryptofan, związek chemiczny z grupy aminokwasów biogennych, który odpowiada za dobre samopoczucie. Przemiany tryptofanu są źródłem istotnych związków, m.in. serotoniny, kolejnego hormonu szczęścia. Serotonina reguluje pracę ośrodkowego układu nerwowego. To ona w dużej mierze odpowiada za nasz nastrój, a także za spokojny sen.

Badanie opisane w 2006 roku w magazynie "Journal of Psychiatry Neuroscience" dowiodło, że ochotnicy skłonni do sporów i sprzeczek, którym podano tryptofan, wyciszyli się i można było z nimi łatwiej osiągnąć kompromis. Tryptofan znajduje się też w orzechach, rybach, tofu, jajkach, soczewicy.

Ciemna czekolada


Była ulubioną przekąską Marii Curie-Skłodowskiej. Nowojorski lekarz dr Franz Messerli twierdzi, że najwięcej noblistów pochodzi z państw, gdzie gorzkiej czekolady zjada się najwięcej. To ciekawa zależność.

Nie ma jednak wątpliwości co do tego, że spożywanie ciemnej czekolady wpływa na produkcję serotoniny. Jedząc czekoladę regularnie - w umiarkowanych ilościach - wpływasz na obniżenie poziomu stresu w organizmie, włączając w to redukcję kortyzolu, a także na obniżenie ciśnienia. Ciemna czekolada zawiera również antyoksydanty oraz fenyloetyloaminę, która występuje u osób... zakochanych.

Wszystko o czekoladzie


Czekolada to jeden z najbardziej pożądanych przysmaków umilających życie. Co zawiera? Czy znajdziemy w niej jakieś wartości odżywcze oprócz pustych kalorii?

Awokado


We wszechstronny sposób wpływa na nasze zdrowie - również w ten sposób, że pomaga ukoić nerwy. Awokado na długo zasyca, co zdaniem naukowców ma spore znaczenie, gdy chodzi o walkę ze stresem.

Z badań przeprowadzonych w 2014 roku na Uniwersytecie Loma Linda (Kalifornia) wynika, że ochotnicy, którzy wzbogacili swój lunch o połówkę awokado, byli znacznie bardziej najedzeni i przez dłuższy czas nie musieli sięgać po przekąski w porównaniu do ochotników, którzy awokado nie jedli.

Gdy czujesz się najedzona, łatwiej jest ci zwalczyć stres. I nie sięgasz po niezdrowe przekąski, które tylko pozornie koją nerwy. Co więcej, awokado zawiera potas, który również pomaga w stresie.

Pistacje


Jest kilka powodów, dla których jedzenie pistacji w trudnych sytuacjach jest dobrym pomysłem. Zdaniem lekarzy, gdy stres bierze górę, warto skupić się na prostej, monotonnej czynności, która pozwoli ci się wyciszyć - może to być właśnie obieranie pistacji.

Zagraniczni badacze z Uniwersytetu Stanowego Pensylwania odkryli poza tym, że regularne, najlepiej codzienne jedzenie dwóch porcji pistacji zmniejsza napięcie organizmu i redukuje obciążenie tętnic i serca wywołane przez stres.

Dzięki pistacjom poprawi się twoje zdrowie i samopoczucie. Chrup je jako przekąskę, dodawaj do sałatek albo deserów, które dzięki nim zyskają ciekawy smak. Podobne działanie mają również nerkowce.

Zielone warzywa liściaste


Sałata, szpinak, jarmuż, rukola, rukiew wodna, roszponka, cykoria, boćwina, kapusta, brukselka - sięgaj po nie jak najczęściej. Dodawaj do sałatek, burgerów, kanapek, koktajli, duś je, gotuj, przerabiaj. Zawierają dużą ilość folianów, które korzystnie oddziałują na psychikę. Pobudzają również produkcję dopaminy, tzw. hormonu szczęścia.

Z badań przeprowadzonych w 2012 roku, których wyniki trafiły do specjalistycznego magazynu "Journal of Affective Disorders", wynika, że osoby, które spożywały produkty bogate w kwas foliowy, były mniej narażone na depresję.

Z kolei badania Uniwersytetu w Otago (Nowa Zelandia) wykazały, że spożywanie zielonych warzyw liściastych uspokaja nas i wycisza.

Łosoś


To nie tylko jedna z najzdrowszych ryb, ale również jeden z najzdrowszych pokarmów na świecie. Gdy się stresujesz, w twoim organizmie wzrasta poziom adrenaliny i kortyzolu (ten drugi nazywany jest "hormonem stresu"). Tymczasem kwasy tłuszczowe omega-3 obecne w łososiu pomogą zwalczyć negatywne skutki wywołane działaniem tych hormonów.

Z badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Stanowym Oregon wynika, że studenci, którym podawano kwasy omega-3 w postaci suplementów, byli o 20 proc. mniej zniecierpliwieni, przestraszeni i nerwowi w porównaniu do studentów, którym podano placebo. Ryby powinno się jeść 2-3 razy w tygodniu.

Jogurt


Następnym razem, gdy coś wyprowadzi cię z równowagi, zamiast po pączka czy porcję lodów, sięgnij po jogurt naturalny.

Badania przeprowadzone przez amerykańskich uczonych wykazały, że spożywanie jogurtów probiotycznych pomaga obniżyć poziom stresu, odzyskać spokój emocjonalny i wyciszyć się. Kobiety biorące udział w eksperymencie, którym podano jogurt probiotyczny, były spokojniejsze w porównaniu do osób, które go nie spożywały.

Jogurt naturalny to także dobre źródło wapnia i białka, które również są niezbędne dla zachowania zdrowia i równowagi psychicznej. Zadbaj więc o to, by kubeczek jogurtu zawsze mieć w lodówce. Nerwy pomoże ukoić również mleko.

Owsianka


Jeszcze nie przekonałaś się do owsianki na śniadanie? Jeśli czeka cię ciężki dzień, warto rozpocząć go właśnie od owsianki. Zawiera ona węglowodany złożone, które uwalniają się do krwi stopniowo (w przeciwieństwie do węglowodanów prostych), zapewniając ci stabilną dawkę energii.

Badacze dowiedli, że dzięki węglowodanom złożonym zwiększa się produkcja zapewniającej dobry nastrój serotoniny. Poza tym węglowodany złożone uczestniczą w transporcie tryptofanu do mózgu. Jedzenie owsianki na śniadanie zapewni ci energię, uczucie sytości na kilka godzin, pomoże ci się wyciszyć i zapewni równowagę psychiczną. Przyrządź sobie pożywne śniadanie, do owsianki dodając orzechy, miód, świeże oraz suszone owoce.

Na podstawie: health.com/(EPN/gabi)/WP Kobieta

 

Komentarze

Brak komentarzy