Mniam :)
Czipsy bez wyrzeczeń
katiuszka|Chipsy bez wyrzeczeń
Składniki na 2 porcje chipsów:
3–4 większe ziemniaki
2 łyżki oleju z rzepaku
1 łyżeczka wędzonej papryki
2 szczypty soli
odrobina świeżo mielonego pieprzu
1. Ziemniaki dokładnie wyszoruj, nie obieraj ich. Pokrój je na cienkie plasterki ostrym nożem lub mandoliną do warzyw, porządnie przepłucz i osusz ręcznikiem papierowym.
2. Piekarnik nagrzej do 170–180°C, a blachę wyłóż papierem do pieczenia. W dużej misce wymieszaj rękoma chipsy z olejem, a następnie układaj je na blasze.
3. Ziemniaki piecz w piekarniku przez około 20 minut, aż ich brzegi zaczną się rumienić – wtedy włącz opcję termoobiegu i podpiecz jeszcze przez kilka minut.
4. Gotowe chipsy przełóż do papierowej torby i dodaj przyprawy. Kilka razy porządnie nimi potrząśnij, aby przyprawy równomiernie się rozeszły. I chipsy już gotowe!
Przepis znaleziony na:
http://ervegan.com/2016/11/chipsy-bez-wyrzeczen-oleje-global-fit/
Zdjecie autora
Komentarze
Wyświetlono: 1 - 4 z 4.
kiedys próbowalam i smarzyłam je w głębokim oleju jak frytki. Wyszły okropne. Teraz wiem dlaczego;-)
Ja czasem smaże na patelni, sa dobre tylko nie może być z adużo tłuszczu. No i kazdy plaster musi lezec osobno, nie warstwy bo wtedy robia sie miekkie.
Ja uwielbiam chipsy z batatów i z jarmużu. Też są tak zdrowe.