Torcik pomarańczowa Fantazja, czyli około 45 kcal jogurtowej rozkoszy
katiuszka|źródło:
http://bezglutenowi.blog.pl/2016/11/25/torcik-pomaranczowa-fantazja-czyli-okolo-45-kcal-jogurtowej-rozkoszy/
Do przygotowania potrzebujecie zaledwie 1 paczkę galaretki, 1 duży, gęsty jogurt, 1 paczkę żelatyny i 30 minut wolnego czasu. Torcik można urozmaicić swoimi
ulubionymi owocami, lub aby był zdrowszy środek przygotować z domowego soku czy kompotu. Z podanej porcji wychodzi 9 porcji przygotowywanych w tortownicy o średnicy 15cm. Wysokość torciku to 5/6 centymetrów.
Przygotowanie:
1. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu.
2. Przestudzoną galaretkę przeleć do miski wyłożonej folią spożywczą. Wstawić do lodówki.
Gdy galaretka w lodówce już się prawie ścięła przystępujemy do przygotowania galaretki jogurtowej.
3. Do szklanki wsypać 1 opakowanie żelatyny, zalać 4 łyżkami zimnej wody i pozostawić do napęcznienia.
Po 5 minutach do żelatyny dolać 250 ml gorącej wody i wymieszać do dokładnego rozpuszczenia.
4. Jogurt (duży, gęsty u mnie Bakoma, 380g) przełożyć do miski.
Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać starając się nie napowietrzyć za bardzo masy. Jeżeli powstaną bąbelki to
kilkukrotnie uderzyć miską o podłogę.
5. Galaretkę owocową wyciągnąć z lodówki, odkleić folię spożywcza i ułożyć na dnie tortownicy. Zapiąć obręcz i wlać kilka łyżek białej galaretki.
Wstawić do zastygnięcia na 4 minuty do zamrażalnika.
6. Do mocno schłodzonej formy wlewamy resztę jogurtowej galaretki i umieszczamy w lodówce. (Można podłożyć ściereczkę pod tortownicę. Czasami zdarza się, że blacha nie jest idealnie szczelna)
Po pół godzinie torcik galaretkowy jest gotowy.