Mam pytanie: jak wyglądają brzegi Twojej pizzy? Ja robie bardzo podobną, a marzą mi się brzegi jak z pizzerii :)
Pizza:)
karoln|ciasto na pizze
4 porcjeJ
pół kostki drożdzy
kilogram mąki pszennej TYP powyżej 500- można przesiac przez sito
ciepła, ale nie gorąca woda
łyżeczka soli
łyżka cukru
olej lub oliwa
Do dużego garnka wlewamy 2 szkl. Ciepłej wody z kranu, dadajemy cukier i sól, następnie rozpuszczamy drożdze. Mieszamy Np. widelcem, dodajemy mąkę, tak by powstała masa o konsystencji gęstej śmietany.
Przykrywamy pokrywką i stawiamy w cieplym miejscu np.: kaloryferJ
Czekamy ok. pol godziny az ciasto wyrosnie
Dosypujemy mąki, mieszamy
Nastepnie wylewamy na stół i ugniatamy, dzielimy na porcje, na koniec dodajemy oliwy lub oleju, ok. łyżki na porcję.
Ja robię wszystko na oko, jak będziecie robic którys raz z kolei, na pewno znajdziecie odpowiednie ilości.
Można dodac też gałki muszkatołowej do ciasta.
Rozwałkowujemy na placek, jak kto woli gruby lub cienki, kładziemy na blasze, zawijamy brzegi wokół (można w brzegi zawinąc ser)
Smarujemy ketchupem, JAKO PIERWSZY SKŁADNIK dodajemy ser mozarella lub żółty.
I tu już wedle życzenia dodajemy reszte składnikówJ
Uwaga:
Rozgrzewamy piekarnik do 220st.
Wstawiamy pizze i zapiekamy aż brzegi i spód się dopieką- ja trzymam w piekarniku ok. 10 minut
Komentarze
Wyświetlono: 1 - 3 z 3.
zawijam je do środka by były grubsze:) i w srodek możesz ser, jesli chcesz:)
Dzięki za rade cała rodzina brała repety:)