• żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
karoln

Pizza:)

karoln|
vote-up

Dobra porada

Słaba porada

vote-down

ciasto na pizze

4 porcjeJ

 

pół kostki drożdzy

kilogram mąki pszennej TYP powyżej 500- można przesiac przez sito

ciepła, ale nie gorąca woda

łyżeczka soli

łyżka cukru

olej lub oliwa

Do dużego garnka wlewamy 2 szkl. Ciepłej wody z kranu, dadajemy cukier i sól, następnie rozpuszczamy drożdze. Mieszamy Np. widelcem, dodajemy mąkę, tak by powstała masa o konsystencji gęstej śmietany.

Przykrywamy pokrywką i stawiamy w cieplym miejscu np.: kaloryferJ

Czekamy ok. pol godziny az ciasto wyrosnie

Dosypujemy mąki, mieszamy

Nastepnie wylewamy na stół i ugniatamy, dzielimy na porcje, na koniec dodajemy oliwy lub oleju, ok. łyżki na porcję.

Ja robię wszystko na oko, jak będziecie robic którys raz z kolei, na pewno znajdziecie odpowiednie ilości.

Można dodac też gałki muszkatołowej do ciasta.

Rozwałkowujemy na placek, jak kto woli gruby lub cienki, kładziemy na blasze, zawijamy brzegi wokół (można w brzegi zawinąc ser)

Smarujemy ketchupem, JAKO PIERWSZY SKŁADNIK dodajemy ser mozarella lub żółty.

I tu już wedle życzenia dodajemy reszte składnikówJ

Uwaga:

Rozgrzewamy piekarnik do 220st.

Wstawiamy pizze i zapiekamy aż brzegi i spód się dopieką- ja trzymam w piekarniku ok. 10 minut

Komentarze
Wyświetlono: 1 - 3 z 3.

(2011-09-22 17:32) zgłoś nadużycie
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
veecky

veecky

Mam pytanie: jak wyglądają brzegi Twojej pizzy? Ja robie bardzo podobną, a marzą mi się brzegi jak z pizzerii :)

(2011-09-25 09:54) zgłoś nadużycie
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
karoln

karoln

zawijam je do środka by były grubsze:) i w srodek możesz ser, jesli chcesz:)