prosze sa bardzo proste i szybkie do zrobienia mozna tez zrobić na kruchym spodzie na blasze i pokroic w kwadraty.Powodzenia ja ostatnio jaram się gotowaniem i pieczeniem wiec pewnie coś podrzuce jeszcze:)
Bajaderki:)
mirelka182|Dobry sposób na zużycie rożnych resztek ciast i ciasteczek np po świetach albo innich imprezach
Składniki:
· 80 - 90 dag pokruszonych ciastek, ciast, muffinek, itp. (bez masy kremowej, bez żelatyny, bez owoców, mogą być z bakaliami)
·pół szklanki mleka
·pół szklanki cukru (jeśli ciasta były słodkie - pominąć)
·pół szklanki rodzynek, wcześniej namoczonych (można zastąpić innymi bakaliami)
·1 słoik dżemu, marmolady, powideł (powinien być gęsty), około 350 - 400 g
·pół kostki masła
·olejek lub ekstrakt rumowy, migdałowy - do smaku (można dodać odrobinę alkoholu)
·4 łyżki kremu orzechowego lub czekoladowego (typu Nutella)
·3 - 4 łyżki kakao (jeśli użyliście dużo ciemnych /czekoladowych resztek ciast można dać mniej)
Do obtoczenia:
·posiekane orzechy lub wiórki kokosowe
·polewa czekoladowa (wasza ulubiona - u mnie jest to 200 g gorzkiej czekolady rozpuszczone w kąpieli wodnej ze 125 g masła)
Ciastka, ciasta drobno pokruszyć, część można zostawić w większych kawałkach; wszystko wsypać do naczynia (ja przepuściłam ciasta przez maszynkę do tarcia warzyw). Jeśli bajaderka robiona jest tylko z resztek ciast warto dodać do niej trochę suchych herbatników.
Zagotować razem mleko, cukier, masło i kakao. Lekko przestudzić i wymieszać z pokruszonymi ciastami, dżemem, kremem orzechowym, olejkiem, ewentualnie z alkoholem. Dodać rodzynki bądź inne ulubione bakalie. Wszystko ugnieść na jednolitą masę.
Z przygotowanej masy formować kulki, obtoczyć je w polewie czekoladowej a następnie w orzechach lub wiórkach. Odstawić do stężenia. Jeśli otrzymana masa okaże się zbyt miękka, wystarczy ją schłodzić w lodówce lub dosypać trochę ciastek albo mleko w proszku.
Składniki można miksować dodawać różne alkohole ja np zamiast dzemu daje czasem miód a rodzynki namaczam w nalewce wiśniowej:) Pychotka:)
Smacznego :)
Komentarze
Wyświetlono: 1 - 6 z 6.
u mnie chyba nie było tak nigdy , że ciasta zostały, zawsze ja wszystko ,,odkurzam'' :] Po za tym uwielbiam bajaderki z dodatkiem rumu
No to zaden problem rum mozna dodac ja nie dysponowałam wiec dodałam whisky:) A z brakiem" resztek też nie problem mozna dac herbatniki albo jakies inne kruche:) przepis elastyczny mozna modyfikować :)
strona z ktorej wzielas ten przepis to moja skarbnica wiedzy :))) ja dodawalam nalewke babci :P i wyszlo bajecznie cala rodzina obdzielona wszyscy sie zachwycali.
poprostu pycha!!!!!
zrobiłam na swoje urodziny przed wczoraj i są po prostu genialne ...:)
mniam
No świetne i proste przepisy kocham tego bloga z którego czerpie inspiracje:)