Konto zablokowane

Bajaderki:)

mirelka182|
vote-up

Dobra porada

Słaba porada

vote-down

Dobry sposób  na zużycie rożnych resztek ciast i ciasteczek np po świetach albo innich imprezachsmiley    

 

Składniki:

·  80 - 90 dag pokruszonych ciastek, ciast, muffinek, itp. (bez masy kremowej, bez żelatyny, bez owoców, mogą być z bakaliami) 

·pół szklanki mleka

·pół szklanki cukru (jeśli ciasta były słodkie - pominąć)

·pół szklanki rodzynek, wcześniej namoczonych (można zastąpić innymi bakaliami)

·1 słoik dżemu, marmolady, powideł (powinien być gęsty), około 350 - 400 g

·pół kostki masła

·olejek lub ekstrakt rumowy, migdałowy - do smaku (można dodać odrobinę alkoholu)

·4 łyżki kremu orzechowego lub czekoladowego (typu Nutella)

·3 - 4 łyżki kakao (jeśli użyliście dużo ciemnych /czekoladowych resztek ciast można dać mniej)

Do obtoczenia:

·posiekane orzechy lub wiórki kokosowe

·polewa czekoladowa (wasza ulubiona - u mnie jest to 200 g gorzkiej czekolady rozpuszczone w kąpieli wodnej ze 125 g masła) 

 

Ciastka, ciasta drobno pokruszyć, część można zostawić w większych kawałkach; wszystko wsypać do naczynia (ja przepuściłam ciasta przez maszynkę do tarcia warzyw). Jeśli bajaderka robiona jest tylko z resztek ciast warto dodać do niej trochę suchych herbatników.

Zagotować razem mleko, cukier, masło i kakao. Lekko przestudzić i wymieszać z pokruszonymi ciastami, dżemem, kremem orzechowym, olejkiem, ewentualnie z alkoholem. Dodać rodzynki bądź inne ulubione bakalie. Wszystko ugnieść na jednolitą masę.

Z przygotowanej masy formować kulki, obtoczyć je w polewie czekoladowej a następnie w orzechach lub wiórkach. Odstawić do stężenia. Jeśli otrzymana masa okaże się zbyt miękka, wystarczy ją schłodzić w lodówce lub dosypać trochę ciastek albo mleko w proszku. 

Składniki można miksować dodawać różne alkohole ja np zamiast dzemu daje czasem miód a rodzynki namaczam w nalewce wiśniowej:) Pychotka:)

Smacznego :)

Komentarze
Wyświetlono: 1 - 6 z 6.

(2011-11-15 18:02) zgłoś nadużycie

prosze sa bardzo proste i szybkie do zrobienia mozna tez zrobić na kruchym spodzie na blasze i pokroic w kwadraty.Powodzenia ja ostatnio jaram się gotowaniem i pieczeniem wiec pewnie coś podrzuce jeszcze:)

(2011-11-16 14:55) zgłoś nadużycie

u mnie chyba nie było tak nigdy , że ciasta zostały, zawsze ja wszystko ,,odkurzam'' :] Po za tym uwielbiam bajaderki z dodatkiem rumu

(2011-11-16 19:13) zgłoś nadużycie

No to zaden problem rum mozna dodac ja nie dysponowałam wiec dodałam whisky:) A z brakiem" resztek też nie problem mozna dac herbatniki albo jakies inne kruche:) przepis elastyczny mozna modyfikować :)

(2011-11-22 22:33) zgłoś nadużycie

strona z ktorej wzielas ten przepis to moja skarbnica wiedzy :))) ja dodawalam nalewke babci :P i wyszlo bajecznie cala rodzina obdzielona wszyscy sie zachwycali.

(2011-11-27 08:27) zgłoś nadużycie
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
marcysiaaa20

marcysiaaa20

poprostu pycha!!!!!

zrobiłam na swoje urodziny przed wczoraj i są po prostu genialne ...:)

mniam