Dobra z racji,że kucharka do ciast zemnie nijaka podaję przepis na ciasto,które poprostu wychodzi i jest pyszne może akurat spasuje komuś
Biszkop:
4 jaka
1 szkl.cukru
1 szkl.mąki tortowej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Białka ubić na sztywno,dodać cukier,dodawać po jedym żółtku cały czas miksując.
Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem i wymieszać czymś drenianym-warzechą
Piec w nagrzanym piekarniku w temp.175 stopni 30-40 min.
Masa makowa:
20dag zmielonego maku zalać 1 i 1/2 szk.gorącego mleka,dodać 10dag.cukru+c.waniliwoy+2 łyżki miodu.Po wystygnięciu dodać 4 ubite białka i wszystko wymieszać następnie zagotować aż zgęstnieje,wlać gorącą masę na ciasto.
Masa orzechowa:
15dag pokrojonych orzechów włoskich zalać ok.1/2 szk.gorącego mleka-ostudzić
Nastepnie utrzeć 20dag masła+10dagcukru pudru+4 żółtka i dodawać po 1 łyżce ostudzonych orzechów.Nałożyć na masę makową i polać roztopioną czekoladą gorzką.SMACZNEGO"_