Postanowiłam baczniej przyglądać się temu co jem. To znaczy nie odmawiać sobie rzeczy, które lubię ale poza nimi dziabnąć dziennie coś co dostarczy mojemu organizmowi niezbędnych minerałów. I oczywiście najbardziej będę zwracać uwagę na to co zawiera magnez i potas. Poniżej dla zainteresowanych napiszę co warto jeść żeby nie zabrakło żadnych potrzebnych dla malucha składników. /Po tych wszystkich artykułach o witaminach w ciąży, odżywianiu i dietach to w głowie zostaje tylko mętlik. Ta informacja zdaje się być dużo bardziej przejrzysta. Szkoda, że wcześniej na to nie trafiłam. Swoją droga to przyda się też po ciąży:)/
POTAS (wpływa na równowagę kwasowo-zasadową, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie nerwów i mięśni, zwiększa przepuszczalność błon komórkowych (antagonista wapnia), zwiększa aktywność gruczołów wydzielniczych)
MAGNEZ (prócz udziału w budowie kości i zębów, ma udział w procesie widzenia, spełnia ważną rolę w przekazywaniu informacji między mięśniami i nerwami, bierze udział w przemianie materii, w termoregulacji, metabolizmie lipidów, hamuje krzepnięcie krwi)
ŻELAZO (najistotniejszy składnik czerwonego barwnika krwi (hemoglobiny), niezbędny także w procesie tworzenia czerwonych ciałek krwi w szpiku kostnym, żelazo wiąże dwutlenek węgla w hemoglobinie i transportuje go do płuc, skąd jest on usuwany. Pierwiastek ten jest także składnikiem wielu enzymów i białek biorących udział w metabolizmie organizmu. Bierze udział w syntezie DNA, niezbędny do prawidłowej budowy skóry, włosów, paznokci, do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego)
WAPŃ (poza budulcem dla kości pełni rolę w przewodzeniu impulsów nerwowych, mechanizmie skurczu mięśni, przepuszczalności błon komórkowych, w regulacji procesu krzepnięcia krwi, regulacji rytmu serca oraz wchłaniania witaminy B12, wpływa na kontrolę ciśnienia tętniczego)
CYNK (niezbędny do syntezy DNA i RNA, białek, insuliny i nasienia, jak również dla prawidłowego funkcjonowania systemu immunologicznego oraz do aktywacji ponad 80 enzymów. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów, tłuszczy, białek i alkoholu. Potrzebny w procesie ochrony przed wolnymi rodnikami, odczuwania smaku i zapachu, ma wpływ na wygląd włosów i paznokci)
CHLOR (wchodzi w skład soków trawiennych w przewodzie pokarmowym, uczestniczy w regulacji gospodarki wodnej w organizmie oraz równowagi kwasowo zasadowej)
MIEDŹ (jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bierze udział w wytwarzaniu czerwonych krwinek, w tworzeniu kości i kolagenu, w prawidłowym gojeniu ran, we wchłanianiu i transporcie żelaza, w metabolizmie kwasów tłuszczowych i w powstawaniu RNA, jest składnikiem niektórych enzymów, odgrywa pewną rolę w procesach przemiany materii ośrodkowego układu nerwowego i w przemianie barwników)
MANGAN (jest pierwiastkiem niezbędnym w śladowych ilościach do prawidłowego funkcjonowania. Bierze udział w budowie enzymów metabolizujących glukozę i kwasy tłuszczowe, jest elementem strukturalnym kości i skóry. Mangan jest bardzo ważny w procesach reprodukcji oraz prawidłowym funkcjonowaniu ośrodkowego układu nerwowego)
JOD (jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy (wchodzi w skład hormonów tarczycy, które biorą udział w regulowaniu podstawowych funkcji życiowych: kontrolują temperaturę, układ nerwowy, mięśniowy, podział komórek przez co wpływa na tempo metabolizmu w organizmie))
FLUOR (jest składnikiem kości i zębów, wzmacnia szkliwo, zębinę, zapobiega występowaniu próchnicy, zmniejsza rozpuszczalność szkliwa.W okresie ciąży pomaga we wchłanianiu żelaza i zapobiega niedokrwistości)
CHROM (reguluje poziom cholesterolu i kwasów tłuszczowych. Bierze udział w uwrażliwieniu komórek na insulinę i w trawieniu białek)
SELEN (bierze udział w eliminacji wolnych rodników i metali ciężkich takich jak arsen, kadm, srebro i rtęć, bierze udział w przemianie hormonów tarczycy)
FOSFOR (składnik kości, zębów, związków wysokoenergetycznych, kwasów nukleinowych, kefaliny, lecytyny, błon komórkowych oraz krwi, bierze udział w spalaniu glukozy)