Dla przeciwniczek mlika krowiego mogę z czystym sumieniem zaproponować mleczko roślinne, które łatwo można zrobić samej w domku. Przetestowałam już mleko ryżowe z ryżu brązowego, mleko kokosowe, owsiane i migdałowe :) Smaki rózne ale każe pyszne :)
Mleko ryżowe:
szklankę ryżu namaczamy ok 3-4 h w wodzie. Następnie płukamy i mieszamy z 4 szlaknkami wody przegotowanej. I tu można robić na 2 sposoby. Na zimno i na ciepło. Albo najpierw gotujemy ryż do miękości i blenderujemy albo najpierw blenderujemy a potem gotujemy. ( przy drugiej wersji trzeba zblenderować drugi raz po ugotowaniu. Plus jest taki, że szybciej się gotuje). Odsączamy przez szmatkę mleko od ryżu. Pozostałością która została w szmatce można zagęścić np. zupy, a mleczko można pić i przyrządzać tak jak zwykłe mleko. Moja owsianka z mleka ryżowego jest nieziemska, puszysta niczym ptasie mleczko.
Mleko kokosowe:
Moczymy 1 szklankę wiórków kokosowych przez ok 1-2h w przegotowanej wodzie. Nie odsączamy ponieważ zostaje w wodzie dużo tłuszczu kokosowego. Blenderujemy na zimno z 4 szklankami wody. Przeciskamy przez szmatkę. Wiórków nie wyrzucamy. Przesypujemy do miseczki i dodajemy odrobinę ciepłej wody. Gdy wystygną wsadzamy do lodówki i takim sposobem mamy darmowy peeling kokosowy do kąpieli :)
Mleko gotujemy przez ok 10 min. Odstawiamy do wystygnięcia. Możemy pić od razu. Możemy również odstawić do lodówki na kilka godzin i takim oto sposobem na wierzchu mleka wytrąca się tłuszcz kokosowy. Ja na tym tłuszczyku smażę i dodaję go do owsianki. Można nim nawet chleb smarować. Ponoć to najzdrowszy tłuszcz jaki tylko istnieje.
A to moja produkcja :)
Od lewej : mleko, peeling i tłuszcz kokosowy :)
Jeszcze lepsze efekty są jeśli użyjemy normalnego kokosa a nie samyc wiórek :)
Pozostałe mleczka robimy bardzo podobnie. Zmienia się tylko czas namaczania.
Moja owsianka na mleku kokosowym:
Do niej nie trzeba już nic dodawać ponieważ ma przepyszny posmak kokosa :)
Moje drugie śniadanko: kebab :)
Naleśniki z mąki owsianej (zmielone płatki), mleka kokosowego, 2 jaj. W środku kurak, warzywka, szyneczka, sos jagurtowo-musztardowy.
Zasmaczystego
Komentarze
Wyświetlono: 1 - 8 z 8.
hehe nie musisz rezygnować ale spróbować zawsze można :)
Ewcia, a ile nalesikow wychodzi i z jakich proporcji?
Kati ja to zawsze na oko robię :) dzisiaj ze szklanki zmielonych płatków wyszły mi 4 naleśniki.
Mam taki młynek blender i świetnie mieli wszystko.
zwykłym blenderem pewnie też się zmieli