Jakas tu cisza u was :)
Mam cala mase przepisow.Inspiracje czerpie z internetu, ale modyfikuje je pod swoje upodobania.
Indyjska zupa z soczewicy
Składniki na 4 porcje
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka świeżo startego imbiru (ja uzylam proszkowanego)
3 ziemniaki
2 marchewki
200 g czerwonej soczewicy z puszki lub suchej
1 litr bulionu warzywnego
garść pomidorków koktajlowych (astapilam jednym zwyklym, bez skorki)
2 łyżeczki curry
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka chilli
sól do smaku
oliwa
3 łyżki pestek z dyni (nie uzylam bo mezowi nie pasuje)
Cebulę, marchewkę, ziemniaki kroimy w małą kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Pomidorki kroimy w ćwiartki.
Oliwę rozgrzewamy w dużym garnku, wrzucamy cebulę, czosnek i imbir oraz wszystkie przyprawy. Po około 1-2 minutach dodajemy marchew, ziemniaki i soczewicę i podsmażamy przez minutę, wlewamy bulion. Gotujemy na średnim gazie 30-40 minut, co jakiś czas mieszając.
Dodajemy sól, powyższe przyprawy, jeśli potrzeba. Dorzucamy pomidory i gotujemy kolejne 5-10 minut, soczewica powinna się rozpaść, a ziemniaki i marchew być miękkie. Możemy zupę lekko zmiksować. Pyszna z podprażonymi pestkami dyni.
Przygotowanie takie samo jak w przepisie tyle tylko, ze po podsmazeniu cebuli dodalam ja do garnka z bulionem, gdzie uprzednio wrzucilam w/w warzywa.
Zupa rewelacyjna, dosyc pikantna.