przepis znalazłam w jednej książce Jedz pysznie razem z dzieckiem i od razu postanowiłam że muszę zrobic :) wyszyły na serio dobre no i zdrowe nawet mężowi zasmakowały w przepisie jest
szklanka mąki pszennej
szklanka mąki orkiszowej razowej
10g drożdzy
100 ml wody
łyzeczka soli morskiej
2 łyki oliwy lub oleju
3łyżki pestek słonecznika
2łyzki siemienia lnianego
ja robiłam tylko z mąki pszennej razowej i zytniej po szklance no i zamiast siemienia dodałam pestek dyni bo akurat nie miałam wychodzi 6 małych bułeczek tak na oko
mąkę wymieszac z solą . drożdze rozpusic w łyzce wody ciepłej dodac do maki wlac oliwe wode i zagniesc ciasto potem dodac pestki i siemie lub inne typu pesti dyni jak w moim przypadku i wgniatac w ciasto formująć kulke przełożyć do miski i posmarowac wierzch oliwa czy olwejem odstawic na pół godziny potem uformaowac bułeczki ułożyc na blaszcze ja dałam papier do pieczenia i odstawic na kolejne pół godziny a potem do pieca rozgrzaengo do 180 wczesniej spryskac ścianki pieca wodą piec 12 - 15 minut ja miałam 10 - 12 były miej spieczone i lepsze nie takie twarde