przepis na vegete bez e i zupe pomidorową z pomidorów :)
Jesli ktoś używa vegety to propozycja zdrowego zamiennika tej przyprawy
150g suszowych warzyw marchew seler cebula pietruszka gotowe szusze do kupienia w wiekszych sklepach ja kupowalam w kauflandzie i simply na dziale z przyprawami widze je od niedawna na półkach sklepowych
łyżeczka czosnku granulowanego
pół łyżeczki słodkiej papryki
łyżeczka soli morskiej i pół łyzeczki pieprzu
1/3 łyżeczki kurkumy
łyżeczka suszonego lubczyku
łyżeczka suszonej pietruszki
wszysykie skłądniki wymieszać za pomocą blendera i gotowe :D
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
Najważniejsze to dobry wywar z warzyw musi być esencjonalny czyli ja daje
4 marchewka
3 pietruszka
1 por
1 cebula
2 zabki czonsku
kawałek selera
pietruszka nać
wszystko obieram kroje na mniejsze kawałki oprócz celuli i czonsku bo to w calości po obraniu do garnka zalewamy wodą żeby tylko przykryć wywar ma być esencjonalny wiec im wiecej wody tym gorzej bo beda siki dominiki do tego ziele angielskie pare sztuk ok 5 i lisc laurowy ok 3 i łyzeczke małą soli + daje vegete bez e do tego tak na oko
Wszystko doprowadzamy do wrzenia a potem zmniejszamy ogień i gootuje sie na małym ogniu az warzywa zmiekną
dalej pomidory kroimy w miejsze kawałki ja kroje na 4 zeby było szybko pomidorów około 10 szt im wiecej tym lepiej pomidory pokrojone do garnka z 2 łyzkami masła, 2 ząbkami czonsku przeciśnietymi przez praske i zioła prowansalskie 1 łyżeczka i dusimy pod przykryciem na średnim ogniu az pomidory zmiekną nie wiele trzeba z nimi robic one same sie robią wiec mamy czas na coś innego :)
z gotowego wywaru wyciągamy ziele angilskie liscie laurowe pora cebule reszta zostaje
następnie pomidory uduszone juz miekkie przeciskamy przez sito przecieramy je i to co zostaje czyli skórki wyrzucamy a reszte łączymy z wywarem z warzywami i doprawiamy ziołami oregano bazylia zioła prowansalskie pietruszka suszona papryka słodka mielona
jeśli zupa wydaje sie za mało słodka dodajemy miód łyżke lub wiecej w zależności od upodobań i pomidorów
wszystko blendujemy i zupa gotowa warto doprawiać i smakować aby nie przecholować z ziołami itd