Uwielbiam gotować ! ;)
Mój mąż się ze mnie śmieje , że ciagle w TV lecą programy o gotowaniu. MasterChef , TopChef albo Gordon Ramsay :D Dzisiaj chce się pochwalić wczorajszym posiłkiem na obiad.
SOS Z KARKÓWKI Z KETCHUPEM
Karkówka (ja miałam około 200g)
pieprz,sól, czosnek granulowany albo pieprz czosnkowy
ketchup (jaki kolwiek , u mnie był Tortex - pikantny)
mąka
śmietana (piątnica 18%)
1 kostka bulionu - warzywna
cebulka(ja miałam czerwoną ale to bez różnicy)
Wykonanie:
Karkówkę kroimi na dość małe kwadraciki. W mieseczce mieszamy z pieprzem, solą i czoskiem. Mieszamy i wrzucamy na gorącą patelnie. Smarzymy aż mięsko się zarumieni i dobrze podsmarzy, dodajemy ketchup z pół szklanki i na wolnym ogniu smarzymy. W garnuszek wlewamy wodę ok.1litr. Do wody wrzucamy kostkę warzywną i troszeczkę solimy. Mięsko z patelni wrzucamy do wody. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem aż mięsko bedzie super miekkie. Miedzy czasie kroimi cebulke i na tym tłuszczu i tym ketchupie co zostaje na patelni rumienimy cebulkę. Potem wrzucamy do garnka z wodą. Jak mięsko będzie już miekkie zabieramy sie za zabielanie. Do miseczki wlewamy smietanę i dodajemy do śmietany wodę z garnka. Mieszamy do jednolitej masy i dodajemy mąkę. Mieszamy trzepaczką aż nie bedzie grudek. Wlewamy do garnka na małym ogniu i mieszkamy trzepaczką. Jeszcze trzeba dobrze zagotowac i po lekkim ostygnieciu podawać z kaszą , ryżem, ziemniakami. Do tego zrobiłam surówkę z czerwonej kapusty. Jeśli słabo w sosie czuć ketchup pod koniec rownież można dodać ketchup i zagotować sos.
Czytajcie i piszcie co Wy na to. Pierwszy raz wstawiam swój przepis gdzie kolwiek więc proszę o szczere opinie. Smacznego!;)