2012-12-21 16:10
|
Hej dziewczyny, dawno się tutaj nie odzywałam, ale jakoś nie mam czasu. Dziś zwracam się do was z prośbą...
Czy któraś z was ma może przepis na ciasto czekoladowe, ale takie ktore rozpływa się w ustach niczym czekolada.
Kupiłam sobie takie kiedyś w kawiarence i bardzo mi smakowało, jednak nie mam pojęcia jak je odworzyć, może któraś z was zna ten sekret?
Ważne jest to, żeby w cieście nie czuć ciasta, a właśnie tak jakby czekoladę, jednocześnie powinno ono wygoądać jak cisto, a nie np. jakiś krem.
Z góry dziękuje
Odpowiedzi
To najlepsze ciasto czekoladowe, jakie kiedykolwiek jedliśmy! Jest gęste, zbite i bardzo mocno czekoladowe. Jest w nim mało mąki i właściwie przypomina raczej masę czekoladową niż puszyste ciasto. Nie przepadam za wypiekami z użyciem tylko ciemnej czekolady (zawsze podmieniam ją na mleczną albo daję pół na pół) i martwiłam się czy ciasto nie wyjdzie zbyt gorzkie. Okazało się, że nie jest zbyt słodkie, ale też nie jest gorzkie - smaki bardzo fajnie się równoważą i współgrają ze sobą.
Składniki:
/na okrągłą foremkę 23 cm/
ciasto
125g masła
250g gorzkiej czekolady
6 jajek
250g cukru
60g mąki
Masło roztopić razem z gorzką czekoladą i zostawić do ostudzenia. W międzyczasie, oddzielić żółtka od białek i utrzeć je razem z cukrem. Białka ubić na sztywno. Masę z żółtek dodawać po łyżce do czekolady z masłem i dokładnie połączyć. Następnie dodać mąkę, potem białka i delikatnie wymieszać. Gotową masę przelać do tortownicy. Piec w 165 stopniach przez 45 min.
polewa
50g gorzkiej czekolady
100g mlecznej czekolady
Po wyjęciu ciasta z piekarnika stopić czekoladę na polewę i polać nią ciasto.
Link: http://sniadanieutiffanyego.blogspot.com/2011/02/doskonae-ciasto-czekoladowe.html