ja małej nawet piękę ciasteczka orkiszowe :)
np orkiszowy czy razowy. znowu z jedzeniem... pytam bo ja kupuje w sumie tylko ciemny chleb i jakbym miala malej kupowac caly biały to przeciez wiadomo ,ze nie zje tyle;) do tej pory jadla biały bo moj chłop bbyl w domu a teraz to nie wiem..;)
Odpowiedzi
TAK |
NIENikt jeszcze nie głosował |
Komentarze
Wyświetlono: 1 - 6 z 6.
a podaj przepis;)))
tylko taki daję
Ależ proszę Endżi :)
Składniki
300g płatków owsianych 150g mąki orkiszowej 1 jajko kostka masła (200g) 60 g brązowego cukru 150 g cukru do wypieków łyżeczka cynamonu łyżka ekstraktu z waniliiSposób przyrządzania
Masło wyjmij wcześniej z lodówki żeby się ociepliło i zrobiło miękkie. Piekarnik nagrzej do 180C.
Masło utrzyj z białym i brązowym cukrem. Dodaj roztrzepane całe jajko i zmiksuj. Dodaj cynamon, ekstrakt waniliowy, przesianą mąkę orkiszową i całość ponownie zmiksuj. Następnie dodaj płatki owsiane i całość dokładnie wymieszaj.
Dwie blachy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Z ciasta rób kulki mniej więcej wielkości orzecha włoskiego i a potem je spłaszczaj i układaj na blaszce.
Wstaw ciasteczka do nagrzanego piekarnik na około 12-15 minut (czas zależy od piekarnika trzeba pilnować by się nie spaliły) po tym czasie ciastka powinny lekko zbrązowieć. Po wyjęciu z piekarnika najlepiej ciasta studzić na kratce by nie zaparowały.
przepis mam ze strony osesek.pl :)
No to dziß niedzielny nasz deser:) sama bede szamac:P
Prawie zawsze taki jadamy ;) jesli ciemny jest zdrowszy dla Ciebie, to dla dziecka też ;)