2016-03-14 10:22
|
Mój synek ma 15 miesiecy i skaze białkową i nie chce juz mleka z butelki juz z miesiac nie pije ostatnio nawet kaszki juz nie chce na bebilonie co mam mu podawac przecież musi jesć jakiś nabiał
TAGI
Brak tagów, bądź pierwsza!
Odpowiedzi
no jakoś powinnaś przemycać to mleko, bo nawet migdałowe, owsiane, kokosowe - nie zastąpi mm. Jednak jeśli nie chce tego mm próbuj z wymienionymi wcześniej mlekami.. ja robię córce na owsianym naleśniki, kokosowym zabielam zupy (jarzynowa, pomidorowa). Poszukaj w internecie przepisów na dania z mm. Tutaj np. budyń:
Oczywiście mleka modyfikowanego nie możemy gotować, ale... da się to obejść:)
Potrzebujemy:
120 ml wody (80+20+20)
1/2 żółtka (lub całe, jeśli dziecko jest starsze)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
4 miarki mleka modyfikowanego
soczek owocowy lub mus (opcjonalnie)
Zagotowujemy sobie 80 ml wody. W 20 ml wody rozebłtujemy połowę żółtka i kopiatą łyżeczkę mąki ziemniaczanej - całość wlewamy do gotującej się wody i mieszamy, aż nam się zrobi 'budyń'. Ta masa jeszcze nie ma smaku... a właściwie to jest paskudna;) Odstawiamy do wystygnięcia. Jak wystygnie dodajemy 4 łyżki mleka modyfikowanego rozrobionego w 20 ml wody i voila:) Mamy budyń, który możemy podać z soczkiem owocowym albo z jakimś musem:)
Z gęstością budyniu bywa różnie, bo żółtko żółtku nie równe, na łyżeczkę też się różnie nabierze mąki, a odmierzanie równo 20ml jakoś nigdy mi nie wychodzi, ale wystarczy kilka razy zrobić i potem potrafimy zrobić 'na oko' :)
a gdzie dostane te owsiane? powoli mu wprowadzam jogurty i nabiał narazie jest ok i nie wiem czy może sprobowac normalne mleko wprowadzić ?
Oczywiście mleka modyfikowanego nie możemy gotować, ale... da się to obejść:)
Potrzebujemy:
120 ml wody (80+20+20)
1/2 żółtka (lub całe, jeśli dziecko jest starsze)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
4 miarki mleka modyfikowanego
soczek owocowy lub mus (opcjonalnie)
Zagotowujemy sobie 80 ml wody. W 20 ml wody rozebłtujemy połowę żółtka i kopiatą łyżeczkę mąki ziemniaczanej - całość wlewamy do gotującej się wody i mieszamy, aż nam się zrobi 'budyń'. Ta masa jeszcze nie ma smaku... a właściwie to jest paskudna;) Odstawiamy do wystygnięcia. Jak wystygnie dodajemy 4 łyżki mleka modyfikowanego rozrobionego w 20 ml wody i voila:) Mamy budyń, który możemy podać z soczkiem owocowym albo z jakimś musem:)
Z gęstością budyniu bywa różnie, bo żółtko żółtku nie równe, na łyżeczkę też się różnie nabierze mąki, a odmierzanie równo 20ml jakoś nigdy mi nie wychodzi, ale wystarczy kilka razy zrobić i potem potrafimy zrobić 'na oko' :)