Do mam gotujących swoim bobaskom :) «konto zablokowane» |
2012-07-25 09:40 (edytowano 2012-07-25 09:40)
|
vote-up

Dobre pytanie

Słabe pytanie

Szczegóły
vote-down

Kobietki jak przechowujecie obiadki dla swoich pociech w słoiczkach zawekowane czy w zamrażalce w plastikowych pojemniczkach lub szklanych słoiczkach? Bo jakoś zamrażalka mnie nie przekonuje, nie wiem dlaczego..? A nie wiem jak skutecznie zawekować słoiczki-wczoraj próbowałam, ale coś nie wyszło-kurcze odkręcają mi się!

Nie mam na myśli zapasów na bóg wie jak długo, ale na tydzień!

Podzielcie się doświadczeniem, proszę :)

TAGI
Brak tagów, bądź pierwsza!

7

Odpowiedzi

(2012-07-25 09:45:00 - edytowano 2012-07-25 09:45:30) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
loonah
Jak jeszcze gotowałam dla Patryka osobno (zwykle wychodziło mi ok.7-8 porcji) to pakowałam zupki na gorąco (zaraz po wyłączeniu ognia) do słoików, zakręcałam, ustawiałam denkiem do góry do ostygnięcia, a potem na półkę do lodówki. Nigdy się nic nie zepsuło, ładnie pachniały i miały smak jak świeże :)
(2012-07-25 09:49:17) cytuj
Jak jeszcze gotowałam dla Patryka osobno (zwykle wychodziło mi ok.7-8 porcji) to pakowałam zupki na gorąco (zaraz po wyłączeniu ognia) do słoików, zakręcałam, ustawiałam denkiem do góry do ostygnięcia, a potem na półkę do lodówki. Nigdy się nic nie zepsuło, ładnie pachniały i miały smak jak świeże :)
znaczy że dobrze zrobiłam, tylko nie wiem dlaczego mi się nie zawekowały...odkręcały mi się same..więc zamroziłam w końcu..
(2012-07-25 10:02:02) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
loonah
Sorry za absurdalność pytania, ale na pewno zakrętki były dobrze dobrane? I przede wszystkim gwint słoika i zakrętka suche i czyste - bez kropelek wody czy zupy?
(2012-07-25 10:25:53) cytuj
agulek jeśli używałaś słoiczków po gotowych obiadkach to niestety one nie nadają się do wekowania i przechowywania własnych zupek.
Ugotowane sobie przetwory dla Maluszka radzę wekowac w małych słoiczkach np. po koncentracie pomidorowym :)
właśnie to były słoiczki po gotowych obiadkach..
Wszystko jasne :)
(2012-07-25 10:27:20) cytuj
Sorry za absurdalność pytania, ale na pewno zakrętki były dobrze dobrane? I przede wszystkim gwint słoika i zakrętka suche i czyste - bez kropelek wody czy zupy?
tak, zakrętki były od tych słoiczków..
A czy Ty też używałaś innych słoiczków niż te po obiadkach gotowych?
dzięki za odp
(2012-07-25 20:42:42) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
loonah
Nie kochana, tak jak Olga napisała na początek na małe porcje miałam słoiczki po przecierze pomidorowym albo musztardzie kotlina, taki maluch jeszcze dużo nie zje - jeśli masz to wykorzystaj:) Potem większe porcje lądowały w "dżemówkach".

Podobne pytania