2013-08-02 14:51
|
Zrobiłam już kiszone, korniszony i w zalewie moidowo-octowej. Może któraś z was ma jakiś dobry i sprawdzony przepis na ogórki?
TAGI
Brak tagów, bądź pierwsza!
Odpowiedzi
2kg ogórków
1litr wody
1 szk. octu
2 łyżeczki soli
0,5 szk. cukru
2 łyżki miodu
Ogórki obrać ze skórki i pokroić w grube plastry.
Przygotować zalewę z w/w składników, zagotować.
4 kg ogórków
4 spore marchewki
4 cebule
Ogórki obierz i zetrzyj na cieniutkie plasterki, posól i odstaw do lodówki na noc. Potem lekko odciśnij z nadmiaru wody, dodaj startą na grubych oczkach marchewkę i cebulę pokrojoną w piórka. Wymieszaj i przełóż do słoiczków. Zalewę zagotować (3 szklanki wody, 3/4 szklanki octu, kilka liści laurowych, kilka ziarenek pieprzu, 10 dkg cukru). Gorącą zalewą zalać ogórki i pasteryzować słoiki 10-15 minut od momentu zagotowania wody na małym ogniu.
Polecam, bo jest świetna do wszystkiego :)
albo w zalewie musztardowej:
na kg ogórków szkl octu, 5 szkl wody, 1,5 szkl cukru, 1 łyżeczka soli, 5 łyżek musztardy, pół łyżeczki ziela angielskiego i pieprzu w kulkach.
Obierasz ogórki, kroisz na 4 cześci. Wode z octem, cukrem i sola połączyć. Musztarde rozprowadzić z zalewą i zagotować. Potem dodać przyprawy. Ogórki w słoikach zalać zalewą i zakręcić. pasteryzować ok 2 min