2013-10-08 11:32
|
Już nie wiem co mam robić na obiad żeby moje dzieci też mogły z nami zjeść, ileż można jeść tą samą zupę czy mięso w sosie.
Mój syn jest wybredny nie chce jeść ( a może nie chce mi się gryźć wielu rzeczy) to samo ze śniadaniem i kolacją, postanowiłam że będę im gotować zupy pomidorową, jarzynową, krupnik, koperkową i tak w kółko.
Drugie danie albo mięso w sosie, polędwiczki, klopsy i też zawsze to samo w kółko. ;/
Już nie wiem co mam gotować;/ dzisiaj znowu pomidorówka. ;/
Córka ma 10 miesięcy więc je zupę tą co syn ( 2 lata) z tym że nie daję dużo przypraw tylko troszkę.
Pomóżcie, co wy gotujecie ?
TAGI
Brak tagów, bądź pierwsza!
Odpowiedzi
Też mam z tym problem, gotowanie na dwa gary czasem mnie dobija :P
Zupa z lanymi kluskami po 10 miesiącu
Składniki
• chude mięso (indyk/ kurczak/ cielęcinka/ królik)
• 1 mała marchewka
• ½ pietruszki
• mały kawałek selera
• ½ pora
• natka pietruszki
• łyżeczka masła
• 3 łyżeczki maki pszennej lub kukurydzianej
• żółtko
• woda
• szczypta pieprzu
Sposób przyrządzenia
Ciasto na kluski. Surowe żółtko rozmieszaj z 3 łyżeczkami mąki pszennej lub kukurydzianej, dodaj łyżeczkę wody (w zależności od gęstości, musi być jak bardzo gęsta śmietana).
Zupka. W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć mięso. Ugotuj i drobno posiekaj. Na tarce do jarzyn o grubych oczkach zetrzyj marchewkę, pietruszkę i selera. Pora drobno pokrój. W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć warzywa. Dodaj przyprawy i masło. Gotuj ok. 15 minut aż warzywa będą miękkie. Na gotującą się zupę wlej ciasto cienkim strumieniem i mieszaj, żeby zrobiły się małe kluseczki. Gotuj całość aż kluseczki wypłyną na wierzch ok. 3-4 minutki. Posyp posiekaną natką pietruszki, dodaj posiekane mięsko i gotowe!
Pomarańczowa zupa z soczewicy po 12 miesiącu
Składniki
• 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
• włoszczyzna - z której gotujemy bulion warzywny
• łyżka masła
• pieprz ziołowy
• woda ok 2 litrów
Sposób przyrządzenia
Do garnka nalej wodę. Włoszczyznę obierz, umyj, włóż do garnka z wodą i gotuj aż warzywa będą miękkie i całe swoje dobro oddadzą do zupy, ok 90 minut.
Warzywa wyjmij z wywaru, dodaj przyprawy i soczewicę. Gotuj ok 10 minut aż soczewica nasiąknie wywarem i zmięknie, a cała zupa zgęstnieje. Na końcu dodaj masło.
Zupa krem z cukinii po 12 miesiącu
Zupa krem z cukinii z oliwą z oliwek i świeżymi ziołami to aromatyczne danie dla dzieci po 12 miesiącu. Danie dobre dla całej rodziny!
Składniki:
• mała cukinia
• malutka cebulka
• bardzo mały ząbek czosnku
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• ½ litra wywaru z warzyw
• łyżka posiekanych świeżych liści kolendry lub mięty
• pieprz
Sposób przyrządzenia
Cukinie umyj, drobno pokrój lub zetrzyj na tarce. Cebulę i czosnek posiekaj. W głębokim garnku zeszklij cebulę i czosnek, dodaj cukinię i podsmażaj, nie dopuszczając do zrumienienia. Wlej wywar, dodaj pieprz. Gotuj pod przykryciem ok. 20 min. Zmiksuj. Zupę można podawać na gorąco albo schłodzoną, dodając na talerzach zieleninę.
Rozmarynki aromatyczne kotleciki po 12 miesiącu
Składniki
• ½ kg mieszanego chudego mięsa mielonego
• bułka tarta
• jajko
• ½ cebuli,
• 2-3 gałązki świeżego rozmarynu,
• pieprz,
Sposób przyrządzenia
Cebule i rozmaryn drobno posiekaj. W misce wymieszaj mięso mielone z jajkiem posiekaną cebulą i rozmarynem. Dodaj sól i pieprz. Formuj małe kotleciki wielkości orzecha włoskiego - „na jeden kęs". Rozmarynki ugotuj wrzucając je na wrzący wywar warzywny lub na parze.
Kotleciki z otrębami po 12 miesiącu
Składniki
• ½ kg mięska mielonego (indyk, kurczak, cielęcina, wieprzowina, królik)
• 4 - 5 łyżki otrąb owsianych
• pieprz
• zioła prowansalskie
• włoszczyzna
Sposób przyrządzenia
W misce zmieszaj mięso, przyprawy i otręby. Formuj pulpety wielkości orzecha włoskiego ( na jeden kęs) obtaczając każdy w otrębach. W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć włoszczyznę. Kiedy warzywa zmiękną wyjmij je, wywar zagotuj i wrzuć pulpeciki. Gotuj aż pulpety wypłyną na powierzchnię ok.15 min.
Uwagi
Z podanej ilości składników otrzymasz oczywiście więcej pulpetów niż twój maluch zje za jednym razem. Surowe pulpeciki możesz zamrozić owijając każdy w folię spożywczą by się nie skleiły.
Pulpety cielęce z kasza manną po 10 miesiącu
Składniki
• ½ marchewki
• ½ pietruszki
• mały kawałek pora
• mały kawałek selera
• 100g mielonej cielęciny
• 2 łyżeczki kaszy mannej
• łyżeczka posiekanej natki pietruszki
• ½ jajka
• 200 ml wody
• 3 łyżki bułki tartej
• szczypta pieprzu
Sposób przyrządzenia
Warzywa obierz i umyj. W garnku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć warzywa. Gotuj do miękkości. W misce wymieszaj mięso, kasze manną, jajko i pieprz. Uformuj malutkie pulpeciki. Każdy obtocz w bułce tartej. Z warzywnego wywaru wyjmij warzywa i zagotuj go. Na wrzątek wrzuć pulpety, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem ok 30 min.
Zapiekany kurczak po 12 miesiącu
Składniki
• pierś z kurczaka
• jabłko
• marchewka
• łyżka oliwy z oliwek
• pieprz
Sposób przyrządzania:
Mięso pokrój w cienkie pasy i ułóż w żaroodpornym naczyniu, dopraw.
Jabłko umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Starte jabłko ułóż na kurczaku.
Marchew umyj, oskrob, zetrzyj na tarce o dużych oczkach i ułóż na jabłkach, całość skrop oliwą, przykryj i zapiekaj około pół godziny.
Jajeczne pulpety po 12 miesiącu
Składniki
• 2 jajka
• ½ łyżeczka masła
• 3 łyżeczki mleka
• kawałek czerstwej bułki
• 2 łyżki tartej bułki
• ½ łyżeczki masła
Sposób przyrządzenia
Jedno jajko umyj, zalej zimną wodą i ugotuj na twardo ( 7min. od zagotowania wody). Ugotowane jajko ostudź, obierz ze skorupki i rozgnieć widelcem. Kawałek czerstwej bułki namocz w mleku, odciśnij i porwij na kawałeczki. W misce utrzyj bułkę, masło i rozgniecione jajko i rozmącone surowe jajko. Z otrzymanej masy formuj małe kotleciki i obtaczaj w bułce tartej. Kotleciki usmaż na ma maśle.
Kluski leniwe na parze po 12 miesiącu
Składniki
• 1 spory ziemniak
• łyżka twarogu
• żółtko
• pieprz
• łyżeczka mąki ziemniaczanej
Sposób przyrządzenia
W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć ziemniaka i gotuj do miękkości ok. 15 min. Ugotowanego ziemniaka zgnieć, dodaj łyżkę twarogu, żółtko oraz łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Z masy formuj kulki wielkości orzecha laskowego (na jeden kęs) i gotuj na parze 5-7 minut.
Ryba z fasolką po 10 miesiącu
Garść zielonej fasolki szparagowej, pomidor i filet z mintaja lub dorsza i pyszne danie obiadowe gotowe.
Składniki
• 50 g świeżej lub mrożonej zielonej fasolki szparagowej
• filet mintaja, dorsza lub morszczuka
• 2 pomidory
• posiekana natka pietruszki
• mały ząbek czosnku w łupince
• pieprz, zioła prowansalskie
• oliwa z oliwek
Sposób przyrządzenia
Filet ugotuj na parze podziel na mniejsze kawałki.
Fasolkę ugotuj - najlepiej na parze. Pokrój na kawałki.
Pomidora sparz wrzątkiem, obierz, usuń gniazda nasienne i drobno pokrój.
Na patelnię nalej oliwę, połóż ząbek czosnku. Podgrzewaj oliwę na średnim ogniu by przeszła aromatem czosnku. Po wyjęciu czosnku dodaj pomidory, dopraw. Kiedy pomidory zmiękną dodaj fasolkę i rybkę, posyp natką pietruszki.
Zupa rybna z ryżem po 10 miesiącu
Składniki
• marchewka
• pietruszka
• kawałek pora
• kawałek selera
• 2 łyżki ryżu
• łyżka soku z cytryny
• 2 łyżki rozdrobnionej ugotowanej na parze ryby
• posiekany koperek
• szczypta estragonu
Sposób przyrządzenia
W garnku zagotuj ok. 300 ml wody. Na wrzątek wrzuć warzywa i gotuj aż zmiękną. Usuń włoszczyznę z wywaru ( marchewkę zachowaj) doprowadź do wrzenia i wrzuć ryż do wrzątku, gotuj, aż stanie się całkiem miękki. Marchewkę drobno pokrój.
Do ryżanki dodaj rybę, marchewkę, sok z cytryny, wsyp estragon i koperek. Wymieszaj.
Ryba w sosie koperkowym po 12 miesiącu
Składniki
• ½ kg filetów rybnych (świeże albo mrożone)
• 2 łyżki masła
• 2 łyżki mąki
• szklanka wody lub wywaru z warzyw
• szklanka mleka
• 3 łyżki posiekanego koperku
• cytryna
Sposób przyrządzenia
Filety ugotuj w lekko osolonej i zakwaszonej wodzie lub wywarze. Na patelni roztop masło, wymieszaj z mąką i podgrzej. Teraz powoli wlewaj mleko, cały czas mieszając, i zagotuj. Jeżeli zrobią się grudki, przetrzyj przez drobne sitko. Dopraw solą i cytryną, wrzuć koperek, wymieszaj. Sosem polej ugotowane rozdrobnione filety.
Wystarczy zmielone mięso z ryby wymieszać z jajkiem i przyprawami by przygotować pyszne malutkie kotleciki rybne na jeden kęs dla dzieci po 12 miesiącu. Danie dobre dla całej rodziny!
Składniki
• 50 dag filetów z białej ryby pokrojonych na kawałki
• jajko
• 1 posiekana czerwona cebula
• bułka tarta
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• natka pietruszki
• koperek
• kolendra
• pieprz
Sposób przyrządzenia
Filety przepuść przez maszynkę do mielenia. W misce dokładnie wymieszaj zmieloną rybę z jajkiem, posiekaną cebulą, posiekaną zieleniną, oliwą i przyprawami. Gdyby masa była zbyt żadka dodaj bułki tartej. Z masy formuj malutkie kotleciki „na jeden kęs" obtaczając każdy w bułce tartej. Kotlecik można ugotować wrzucając na wrzący wywar warzywny lub zapiec w piekarniku.
Łosoś zapiekany z morelami po 12 miesiącu
Niecodzienne połączenie, zaskocz swojego malucha daniem z łososia pod morelowa pierzynką. Danie dobre dla całej rodziny!
Składniki
• fileta z łososia
• garść suszonych moreli
• łyżka śmietany 12%
• masło
• łyżka soku cytryna
• pierz
Sposób przyrządzenia
Morele namocz.
Z fileta zdejmij skórę, usuń resztki ości.
W naczyniu do zapiekania ułóż folie aluminiową i wyłóż ją kawałeczkami masła, na maśle ułóż rybę.
Filet skrop sokiem z cytryn posól i popieprz, obłóż morelami. Brzegi folii połącz tworząc kominek. Piecz ok. 30 min. Morele przełóż do miski, dodaj śmietanę, łyżeczkę masła i pieprz - całość zmiksuj. Otrzymanym sosem polewamy łososia i wkładamy jeszcze na chwile do piekarnika.
Ryba pod beszamelem po 12 miesiącu
Zapiekany rybny filet pod beszamelem smaczny i delikatny. Danie dobre dla całej rodziny!
Składniki
• mrożony rybny filet
• szklanka mleka
• 2 łyżki masła
• 2 łyżki mąki
• pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób przyrządzenia
W garnku zagotuj mleko, włóż filet. Doprowadź całość do wrzenia i trzymaj na małym ogniu pod przykryciem, aż ryba zmięknie. Rybę wyjmij ułóż na półmisku. Do mleka dodaj przyprawy, przestudź.
Na patelni roztop masło, dodaj mąkę, wymieszaj. Stopniowo, cały czas mieszając wlewaj mleko, w którym gotowała się ryba. Podgrzewaj, aż do zagotowania się i zgęstnienia sosu. Gdyby w sosie potworzyły się grudki, przetrzyj przez gęste sitko.
Sosem polej rybę i wstaw do piekarnika pod rozgrzany gril na 5-10 minut, aż się wierzchnia warstwa beszamelu zetnie.
Ryba z pomidorami i kasza gryczaną po 12 miesiącu
Składniki
• ½ kg filetów rybnych (świeże albo mrożone)
• ½ małej cebuli
• 2 pomidory
• łyżka koncentratu pomidorowego
• ¼ szklanki kaszy gryczanej
• łyżka posiekanej natki pietruszki
• szczypta pieprzu
• olej z pestek winogron
Sposób przyrządzenia
Kaszę przepłucz, wsyp do garnka zalej szklanką wody. Gotuj ok. 10-15 min, po tym czasie, wyłącz gaz i pozostaw pod przykryciem jakieś 30 min.
Rybę ugotuj na parze i podziel na mniejsze kawałki.
Pomidory sparz, obierz, wykrój gniazda nasienne i drobno pokrój.
Na patelni zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj pomidory, koncentrat, przyprawy ok. ¼ szklanki wody, wymieszaj i zagotuj.
Do garnka z kaszą wlej sos, dodaj rybę i delikatnie wymieszaj.