2012-04-22 22:06
|
Od jakiegos czasu zauwazylam u siebie krwawienie dziasel za kazdym razem kiedy szoruje zeby, nawet dosc spore powiedzialabym. Czy u Was tez pojawil sie ten problem podczas ciazy? Moze stosowalyscie cos na to?
TAGI
Brak tagów, bądź pierwsza!
Odpowiedzi
Ja mam tez ten problem, nawet jedzac kanapke zostawiam czerwony slad jakbym sie wymalowala szminka czerwona!:( Stosuje miekka szczoteczke i paste typu parodonrax czy lacalut aktiv ale nie widze poprawy,zmieni sie to napewno po ciazy:) wiec sie nie martw:)
tez mi sie wydaje, ze gdzies mi sie o czy obilo w internecie, ze w ciazy dziasla moga sie zrobic bardziej wrazliwe i latwiej krwawic, chyba bedzie sie przejsc do apteki :/
Czemu dziąsła krwawią?
Zmiany hormonalne, jakie zachodzą w organizmie kobiety podczas dziewięciu miesięcy oczekiwania na dziecko, objawiają się nie tylko huśtawką nastrojów i wilczym apetytem. Do jednych z najbardziej uciążliwych oznak ciąży należy rozszerzenie naczyń krwionośnych i zwiększenie ich kruchości. Dziąsła, które są bardzo mocno ukrwione, w okresie ciąży pęcznieją i stają się wyjątkowo wrażliwe na uszkodzenia. Nawet najlżejszy dotyk powoduje obite krwawienie. Do tego wyższy poziom hormonów sprawia, że błony śluzowe jamy ustnej inaczej reagują na czynniki drażniące, zawarte w płytce nazębnej, powstającej po każdym posiłku. Mycie zębów staje się bolesne, dlatego wiele ciężarnych kobiet zaczyna szczotkować je coraz krócej i rzadziej. To poważny błąd: niedokładne usuwanie resztek jedzenia z powierzchni zębów i dziąseł powoduje, że dolegliwości się nasilają.
Rozpulchnienie dziąseł zwiększa ryzyko występowania chorób przyzębia, a w konsekwencji rozchwiania i utraty zębów. Bakteryjna płytka nazębna staje się niebezpieczna, ponieważ bakterie mogą wniknąć w szczelinę między dziąsłem a zębem i rozpocząć proces próchnicy.
Jak zmniejszyć dolegliwości?
Ogranicz słodycze, a swoją dietę wzbogać o pokarmy, zawierające naturalną witaminę C, która uszczelnia ścianki naczyń krwionośnych i zapobiega krwawieniom. Codziennie staraj się zjeść jabłko lub kiwi, jednak bez konsultacji z lekarzem unikaj preparatów z syntetyczną wit. C. Pamiętaj też, by w Twojej diecie znalazło się jak najwięcej dań bogatych w witaminę D oraz białko i wapń. Stosuj dobrą pastę do zębów (zapytaj w aptece o pastę zapobiegającą zapaleniu dziąseł), płyny do płukania jamy ustnej i nić dentystyczną. Starannie oczyszczaj przestrzenie międzyzębowe – tam właśnie gromadzą się i rozkładają resztki jedzenia. Aby zapobiegać podrażnieniom dziąseł zmień szczoteczkę na bardziej miękką. Podczas mycia zębów stosuj ruchy kuliste, a nie poziome. Lekko głaskając dziąsła szczoteczką lub palcem, staraj się „naciągnąć” je na odsłonięte szyjki zębowe. Szczotkuj zęby bardzo ostrożnie, ale za to dłużej niż przed ciążą. Regularnie odwiedzaj dobrego stomatologa. Na choroby dziąseł są w większym stopniu narażone te kobiety, które przed planowaną ciążą miały już takie problemy.