PLACEK 3-BIT NA CIEMNYM BISZKOPCIE
Biszkopt:
5 jajek
5 łyżek wody
1 szkl. cukru
1 szkl. mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 duża łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Żółtka utrzeć z cukrem (zostawić 1/3 szkl. cukru do piany z białek) na puszystą masę, dodać wodę, potem po łyżce przesianych i zmieszanych razem produktów suchych. Na koniec dodać pianę z białek i wymieszać.
Piec ok. 40 min. w 170°C
Masa budyniowa:
1 szkl. cukru
2,5 szkl. mleka
1,5 kostki masła
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
3 żółtka (można sobie oddzielić przed zrobieniem biszkopta i dodać ze dwa białka do piany)
2 szkl. mleka zagotować z cukrem i masłem. ½ szkl. mleka zmiksować z mąką i żółtkami, wlać do gorącego mleka, zrobić budyń cały czas mieszając. Wystudzić.
Masło utrzeć, kolejno dodawać po łyżce zimnego ugotowanego budyniu.
Układać:
Biszkopt – masa budyniowa – herbatniki Petitki (duże opakowanie) – masa krówkowa (z Bakallandu z dodatkiem alkoholu) – słone krakersy Lajkonik – masa budyniowa – herbatniki Petitki kakaowe (mogą też być zwykłe) – masa krówkowa – herbatniki – reszta masy budyniowej – bita śmietana (1/2 l śmietany 30 % ubić z 2 Śnieżkami) – tarta gorzka czekolada Smacznego :D