2012-11-30 13:40
|
mama mi robiła w dziecinstwie i teraz mi sie przypomniało heh a ona zgubiła przepis na ta mase..
TAGI
Brak tagów, bądź pierwsza!
Odpowiedzi
ja takie cos znalazlam w internecie;) moze sie przyda
nie wiem , czy o to chodziło, ale daję przepis sprawdzony na andruty przekładany, pychota :P
PISZINGER MOJEJ MAMY
Składniki:
1,5 kostki masła
25 dag cukru
4 żółtka
10 dag gorzkiego kakao
10 andrutów
2 łyżki koniaku
wiórki kokosowe
Przygotowanie:
Cukier wsyp do rondelka, dodaj odrobinę wody, zagotuj, stopniowo dodawaj masło, czekaj aż się rozpuści. Następnie ściągnij garnek z ognia i pojedynczo dodawaj jajka, cały czas mieszając. Do jednolitej masy dodaj kakao i odrobinę koniaku. Andrut posmaruj masą, przełóż andrutem, posmaruj masą… Wierzch posyp wiórkami kokosowymi! Mniam!
CZEKOLADOWE BROWNIE
Składniki:
250 g gorzkiej czekolady
280 g masła
250 g drobnego cukru
75 g mąki
3 jaja
pół szklanki wody
75 g orzechów włoskich rozdrobnionych
Przygotowanie:
Czekoladę połam na małe kawałki, masło pokrój w kostkę. Wodę zagotuj w małym rondelku z cukrem i ziarenkami wanilii, dodaj czekoladę, potem masło, następnie ściągnij garnek z ognia. W misce wymieszaj mąkę i jaja, pomału dodawaj syrop czekoladowy, wsyp orzechy, wymieszaj. Przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni.