
Odpowiedzi




tu masz stronke z tabelami na kazdy miesiac... z tego komponowalam pierwsze lub drogie dania mojej corce oraz deserki...

Obiadki:
Papka mięsno-ryżowa
Składniki:
jabłko
3 łyżeczki kleiku ryżowego
20 g mięsa z piersi kurczaka
łyżeczka masła
50 ml wody
Przygotowanie: do wrzącej wody wrzuć mięso i gotuj ok. 15 min. Wywar wylej, mięso posiekaj. Obrane jabłko zetrzyj na tarce. W garnuszku zagotuj wodę i dodaj jabłko. Chwilę pogotuj, po czym dodaj masło, kleik i mięso. Całość wymieszaj i podaj po przestudzeniu.
Ryby z brokułami
Składniki:
kilka różyczek brokułu
łyżeczka oliwy z oliwek
10 g ugotowanej ryby (łosoś)
Przygotowanie: Brokuły ugotuj na parze.
Do ugotowanego dodaj oliwę z oliwek i ugotowaną rybę.
Całość zmiksuj. Podaj przestudzone.
Kurczak z gruszką
Składniki:
gruszka
20 g filetu z kurczaka
łyżeczka masła
kilka kropli cytryny
odrobina wody
Przygotowanie: do wrzącej wody wrzuć mięso i gotuj ok. 15 min. Wywar wylej, mięso posiekaj. Gruszkę pokrój w kostkę, włóż do garnuszka z odrobiną wody. Wszystko rozgotuj na małym ogniu. Dodaj masło i mięso. Skropl sokiem z cytryny. Podaj przestudzone.
Deserki:
Kisiel malinowy
Składniki:
garść malin
1 szkl. wody mineralnej
łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie: Umyte maliny przetrzyj przez sito. Do gotującej wody dodaj przecieru malinowego, wymieszaj i powoli dodaj mąkę. Mieszaj do zgęstnienia. Podaj przestudzone.
Deser mleczno-owocowy
Składniki:
2 szkl. mleka modyfikowanego przygotowanego wg instrukcji z opakowania
2 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżka cukru garść jagód
Przygotowanie: mąkę rozprowadź z kilkoma łyżkami zimnego mleka. Resztę mleka zagotuj z cukrem. Dodawaj powoli zimne mleko z mąką. Gdy kisiel zgęstnieje dodaj jagody przetarte przez sitko. Podaj przestudzone.
Pamiętajmy, że rodzaj mięsa (indyk, królik, kurczak, cielęcina), warzywa i owoce można zmieniać, tak by dania były urozmaicone.
