2012-12-29 19:24
|
Z góry sorki, że tutaj. Ostatnio w "Kurs gotowania z Gordonem Ramsayem" na tvn style był placek o wdzięcznej nazwie "Blondie" z kawałkami białej czekolady. Zapisała może któraś mamusia przepis? Nie mogę odtworzyć tego odcinka na tvnplayer.pl, nie wiem dlaczego :(
TAGI
Brak tagów, bądź pierwsza!
Odpowiedzi
biała czekolada bez dodatków 200 gramów
masło lub margaryna typu Kasia 200 gramów
mąka (pszenna lub pełnoziarnista) 200 gramów
WIÓRKI KOKOSOWE DO CIASTA 100 gramów
jajka całe 3 sztuki
Czekoladę rozdrabniamy na kosteczki. Do garnuszka wkładamy masło, roztapiamy, następnie dodajemy czekoladę i cukier - często mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy na 10 minut do ostygnięcia. Dodajemy do masy po jednym jajku, ciągle mieszając (np. trzepaczką). Następnie dodajemy stopniowo mąkę oraz wiórki (również intensywnie mieszając). Nastawiamy piekarnik na 180C. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (30x25) i pieczemy przez 25minut
Tutaj mam przepis na "ciasto blondie"-może Ci pomoże:)chyba, że to było jeszcze zupełnie coś innego:)
biała czekolada bez dodatków 200 gramów
masło lub margaryna typu Kasia 200 gramów
mąka (pszenna lub pełnoziarnista) 200 gramów
WIÓRKI KOKOSOWE DO CIASTA 100 gramów
jajka całe 3 sztuki
Czekoladę rozdrabniamy na kosteczki. Do garnuszka wkładamy masło, roztapiamy, następnie dodajemy czekoladę i cukier - często mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy na 10 minut do ostygnięcia. Dodajemy do masy po jednym jajku, ciągle mieszając (np. trzepaczką). Następnie dodajemy stopniowo mąkę oraz wiórki (również intensywnie mieszając). Nastawiamy piekarnik na 180C. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (30x25) i pieczemy przez 25minut
Dziękuję. Wydaję mi się, że to był odcinek 3 :) Kojarzę, że do zrobionego już ciasta dodawał pokrojoną czekoladę i chyba maliny i to do piekarnika. A jak szukałam na necie, to właśnie wyskakiwały mi przepisy podobne do Twojego :)
biała czekolada bez dodatków 200 gramów
masło lub margaryna typu Kasia 200 gramów
mąka (pszenna lub pełnoziarnista) 200 gramów
WIÓRKI KOKOSOWE DO CIASTA 100 gramów
jajka całe 3 sztuki
Czekoladę rozdrabniamy na kosteczki. Do garnuszka wkładamy masło, roztapiamy, następnie dodajemy czekoladę i cukier - często mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy na 10 minut do ostygnięcia. Dodajemy do masy po jednym jajku, ciągle mieszając (np. trzepaczką). Następnie dodajemy stopniowo mąkę oraz wiórki (również intensywnie mieszając). Nastawiamy piekarnik na 180C. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (30x25) i pieczemy przez 25minut
Znalazłam przepis na jakiejś zagramanicznej stronce :)
na bank ten bo wtedy zapisałam skład tylko proporcji mi brakowało :)
230g masła, plus dodatkowo do smarowania
340g cukru pudru
Szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 jajka, lekko roztrzepane
280g mąki pszennej
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
240g białej czekolady, posiekane na małe kawałki
4 łyżki suszonych żurawin
Też oszalałam jak zobaczyłam przepis, malutka też dała wyraźnie znać że ma ochotę na to ciacho.
Znalazłam przepis na jakiejś zagramanicznej stronce :)
na bank ten bo wtedy zapisałam skład tylko proporcji mi brakowało :)
230g masła, plus dodatkowo do smarowania
340g cukru pudru
Szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 jajka, lekko roztrzepane
280g mąki pszennej
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
240g białej czekolady, posiekane na małe kawałki
4 łyżki suszonych żurawin
to na pewno ten ;* właśnie nie kojarzyłam, co to były za owoce. a wiesz może krok po kroku, co i jak? bo niedokładnie pamiętam...
Znalazłam przepis na jakiejś zagramanicznej stronce :)
na bank ten bo wtedy zapisałam skład tylko proporcji mi brakowało :)
230g masła, plus dodatkowo do smarowania
340g cukru pudru
Szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 jajka, lekko roztrzepane
280g mąki pszennej
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
240g białej czekolady, posiekane na małe kawałki
4 łyżki suszonych żurawin
Polecam!!! Pychotka