Hej dziewczyny.
Proszę o podanie informacji jak robiłyście pierwsze przeciery owocowe i warzywne oraz jak gotowałyście pierwsze zupki. Interesują mnie dokładne 'mini przepisiki'. Nie wiem np czy dodawać odrobinę soli, czy wystarczy rozdrobnić widelcem czy trzeba miksować, czy można gotować np zupki na skrzydełku, czy lepiej na początek dodawać masło/oliwę/olej? Czy można gotować zupki na kilka dni itp.
Mój mały 11 marca skończy 4 miesiące. Już zaczęłam mu podawać starte jabłuszko ( jednak widzę, ze boli go brzuszek to poczekam z tym jeszcze trochę) oraz marchewkę gotowaną zmiksowaną z odrobiną masełka ( bez soli) i po kilka łyżeczek dziennie mu podaję.
Może któraś z mam zna jakąś fajną stronę www., na której podane są fajne przepisy, na smakołyki, które można zazwyczaj kupić w słoiczkach, a które chce się robić samemu :)
Odpowiedzi
soli nie dawaj, nerki dziecka jeszcze nie radza sobie z tym, a dzieci nie potrzebuja wcale tego smaku, to ze doroslym cos nie smakuje bez soli, to nie znaczy ze dziecku tez.