• żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
paulus2304

Kurczak w cieście francuskim

paulus2304|
vote-up

Dobra porada

Słaba porada

vote-down
Składniki

dla 2 głodnych osób

podwójna pierś z kurczaka,
ciasto francuskie (2 płaty o wymiarach ok. 15x25 cm),
2 plastry żółtego sera,
2 płasterki szynki,
1 jajko,
oregano,
sól, pieprz

 

Pierś kroimy na dwie równe części. Każdą z nich oprószamy solą, pieprzem i oregano. Ciasto francuskie przycinamy do odpowiednich rozmiarów (ja kupuję gotowe, niemrożone w Lidlu lub Biedronce i nie mam kłopotów z wałkowaniem), kładziemy na posypaną mąką blaszkę i na 10 minut wkładamy do lodówki, żeby się nie rozpłynęło w trakcie przygotowań. Po tym czasie wyjmujemy i nacinamy w następujący sposób: z każdej strony, wzdłuż dłuższego boku robimy nacięcia ok. 8 cm, w odstępach co 1,5-2 cm; pośrodku ciasta mają zostać 4-5 cm niepocięte.
Na tak przygotowanym cieście kładziemy pierś, na nią plasterek sera, a na wierzch szynkę (w innej wersji na piersi układamy podsmażone z cebulą pieczarki i plasterek sera żółtego). Zabieramy się do zaplatania paseczków ciasta (na zmianę prawy, lewy, prawy, lewy). Pomiędzy paseczkami powinny zostać maleńkie przerwy, aby kurczak mógł odparować podczas pieczenia.

Gotowe paczuszki wkładamy na 15 minut do lodówki do lodówki, a potem smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 25-30 minut. Paczuszki powinny zrobić się złociste i kruchutkie.

 

Danie niezwykle efektowne, a do tego przepyszne.

fotki i ogolnie przepis zaczerpniete z tego adresu:

http://www.wielkiezarcie.com/recipe24200.html

mniamuśne! robiłam dwa razy i za każdym razem było pysznie...a mąż popadał w obłęd;)

Komentarze
Wyświetlono: 1 - 10 z 11.

(2012-04-18 18:17) zgłoś nadużycie
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
ciekawska

ciekawska

Kiedys robilam z podobnego przepisu i to chyba nawet z tej samej strony ,;-)) 

 

Wlasnie wydrukowalam ten co podalas, i bedziemy na dniach pröbowac wink

(2012-04-19 10:27) zgłoś nadużycie
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
ciekawska

ciekawska

kurcze to jednak dzisiaj zrobie :)))  

Robilyscie do tego jakäs salatke czy cus ? Jesli tak to jakä ?

bo mozliwe ze troche to suche bedzie nie ?

(2012-04-19 10:37) zgłoś nadużycie
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
paulus2304

paulus2304

ja ostatnio podawałam ze zwykłą mizerią,bo akurat miałam ogórka pod reka;);)

 

danie raczej nie jest suche,wazne zeby mocno nie spiec ciasta to wtedy jest takie nawet troche puszyste;)

(2012-04-20 22:05) zgłoś nadużycie
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
ciekawska

ciekawska

zajadam sie wlasnie tym pysznym zarelkiem ,;-)) normalnie niebo w gebie. Jako salatke zrobilam salate ze smietanä i mezu powiedzial ze to i to baaardzo dobrze razem pasuje i od razu zapytal sie kiedy zrobie nastepny raz :-)))

 

Dzieki wielkie za przepis :*

(2012-04-23 10:33) zgłoś nadużycie
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
migrena

migrena

Ja dziś planuję zrobić ;) właśnie z tego przepisu ;) jeszcze mnie kusi Kurczak w cieście francuskim ze szpinakiem, też jest na tej stronie Wielkie żarcie ;)

A ostatnio mogłabym tylko jeść sałatę lodową z sosem śmietankowo-majonezowo-szczypiorkowym   majne pomysła ;)