oj sprawdze jutro , fajnie wyglada :)
Kurczak w cieście francuskim
paulus2304|
dla 2 głodnych osób
podwójna pierś z kurczaka,
ciasto francuskie (2 płaty o wymiarach ok. 15x25 cm),
2 plastry żółtego sera,
2 płasterki szynki,
1 jajko,
oregano,
sól, pieprz
Pierś kroimy na dwie równe części. Każdą z nich oprószamy solą, pieprzem i oregano. Ciasto francuskie przycinamy do odpowiednich rozmiarów (ja kupuję gotowe, niemrożone w Lidlu lub Biedronce i nie mam kłopotów z wałkowaniem), kładziemy na posypaną mąką blaszkę i na 10 minut wkładamy do lodówki, żeby się nie rozpłynęło w trakcie przygotowań. Po tym czasie wyjmujemy i nacinamy w następujący sposób: z każdej strony, wzdłuż dłuższego boku robimy nacięcia ok. 8 cm, w odstępach co 1,5-2 cm; pośrodku ciasta mają zostać 4-5 cm niepocięte.
Na tak przygotowanym cieście kładziemy pierś, na nią plasterek sera, a na wierzch szynkę (w innej wersji na piersi układamy podsmażone z cebulą pieczarki i plasterek sera żółtego). Zabieramy się do zaplatania paseczków ciasta (na zmianę prawy, lewy, prawy, lewy). Pomiędzy paseczkami powinny zostać maleńkie przerwy, aby kurczak mógł odparować podczas pieczenia.
Danie niezwykle efektowne, a do tego przepyszne.
fotki i ogolnie przepis zaczerpniete z tego adresu:
http://www.wielkiezarcie.com/recipe24200.html
mniamuśne! robiłam dwa razy i za każdym razem było pysznie...a mąż popadał w obłęd;)
Komentarze
Wyświetlono: 1 - 10 z 11.
wlasnie wsadziłam do piekarnika , mam nadzięje ze dobre bo glodna jestem ;)
szkoda ze piekarnika nie mam :(
Kiedys robilam z podobnego przepisu i to chyba nawet z tej samej strony ,;-))
Wlasnie wydrukowalam ten co podalas, i bedziemy na dniach pröbowac
roslina24
a Tobie jak smakowalo ? ,;-))
Bardzo już pare razy robilam :) ostatnio znalazlam przepis ze mozna do tego ciasta włożyc parowki :) tez dobre :)
kurcze to jednak dzisiaj zrobie :)))
Robilyscie do tego jakäs salatke czy cus ? Jesli tak to jakä ?
bo mozliwe ze troche to suche bedzie nie ?
ja ostatnio podawałam ze zwykłą mizerią,bo akurat miałam ogórka pod reka;);)
danie raczej nie jest suche,wazne zeby mocno nie spiec ciasta to wtedy jest takie nawet troche puszyste;)
zajadam sie wlasnie tym pysznym zarelkiem ,;-)) normalnie niebo w gebie. Jako salatke zrobilam salate ze smietanä i mezu powiedzial ze to i to baaardzo dobrze razem pasuje i od razu zapytal sie kiedy zrobie nastepny raz :-)))
Dzieki wielkie za przepis :*
Ja dziś planuję zrobić ;) właśnie z tego przepisu ;) jeszcze mnie kusi Kurczak w cieście francuskim ze szpinakiem, też jest na tej stronie Wielkie żarcie ;)
A ostatnio mogłabym tylko jeść sałatę lodową z sosem śmietankowo-majonezowo-szczypiorkowym majne pomysła ;)