 
						
					
				Kurczak w cieście francuskim
paulus2304|
	dla 2 głodnych osób
	podwójna pierś z kurczaka,
	ciasto francuskie (2 płaty o wymiarach ok. 15x25 cm),
	2 plastry żółtego sera,
	2 płasterki szynki,
	1 jajko,
	oregano,
	sól, pieprz
	Pierś kroimy na dwie równe części. Każdą z nich oprószamy solą, pieprzem i oregano. Ciasto francuskie przycinamy do odpowiednich rozmiarów (ja kupuję gotowe, niemrożone w Lidlu lub Biedronce i nie mam kłopotów z wałkowaniem), kładziemy na posypaną mąką blaszkę i na 10 minut wkładamy do lodówki, żeby się nie rozpłynęło w trakcie przygotowań. Po tym czasie wyjmujemy i nacinamy w następujący sposób: z każdej strony, wzdłuż dłuższego boku robimy nacięcia ok. 8 cm, w odstępach co 1,5-2 cm; pośrodku ciasta mają zostać 4-5 cm niepocięte.
	Na tak przygotowanym cieście kładziemy pierś, na nią plasterek sera, a na wierzch szynkę (w innej wersji na piersi układamy podsmażone z cebulą pieczarki i plasterek sera żółtego). Zabieramy się do zaplatania paseczków ciasta (na zmianę prawy, lewy, prawy, lewy). Pomiędzy paseczkami powinny zostać maleńkie przerwy, aby kurczak mógł odparować podczas pieczenia.
	 
Danie niezwykle efektowne, a do tego przepyszne. 
fotki i ogolnie przepis zaczerpniete z tego adresu:
	http://www.wielkiezarcie.com/recipe24200.html
	mniamuśne! robiłam dwa razy i za każdym razem było pysznie...a mąż popadał w obłęd;)
Komentarze  
	Wyświetlono: 11 - 11 z 11.
 
		 
						
					
				 
            

 
            

