Konto zablokowane

Ciasto ptasie mleczko .

roslina24|
vote-up

Dobra porada

Słaba porada

vote-down

Przepis na biszkopt pod spód :

3 jajka 

1/4 szklanki maki pszennej

1/3 szklanki maki ziemniaczanej 

pół szklanki cukru 

1 łyżka wody

pół łyzeczki proszku do pieczenia 

Ubić białka , dodać cukier , nastepnie żółtka , dodać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia i wodę .

Piec okolo 30 minut w temperaturze 180 stopni .

 

Masa : 

1.5 opakowania smietanki laciata , 2 galaretki o wybranych przez siebie smakach . .

Ubić śmietanę na sztywno , podzielić na pół do misek dodac rozpuszczone , galaretki w jednej szklance wody (tężejace). Wymieszac mikserem .

Wyłożyć na ciasto najpierw jedna mase włożyć do lodowki na okolo 10 minut , potem wyłożyć druga mase , wstawić do lodowki aby porzadnie stężalo . 

Ciasto trzymać w lodówce :) Jest bardzo lekkie i szybko się je robi . Przepis na tortownice o średnicy 26 cm .

Dodam że ja daje troszke mniej śmietany , ale z jednego opakowania jest minimalnie za mało na dwa kolory , jak robie z całych 2. smietanek to mozna smiało wybrać 3 galaretki o różnych smakach i kolorach , oczywiscie wedlug gustu .

Komentarze
Wyświetlono: 1 - 6 z 6.

(2012-06-01 08:13) zgłoś nadużycie
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
ciekawska

ciekawska

surprise Jak widze, ze to Ty dodajesz jakis przepis, natychmiast wlaze :))))

Oczywiscie przepis sobie drukuje i ciacho wypröbuje ,;-))

aha te ostatnie ciacho co dodalas "cielaczek" robilam, ale nie wiem czemu mi ten ser nie wlazl do srodka (jak u Ciebie na zdj.)  tylko zostal na görze. Niewiem co zrobilam zle, czy to twarög byl do d...y. ale mimo wszystko smakowal :)))) 

(2012-06-01 09:54) zgłoś nadużycie

A wiesz to zalezy od twarogu chyba , bo mi tez raz wlazi do srodka a raz zostaje na gorze :) na szczescie to nie zmienia smaku :)

(2012-06-07 20:16) zgłoś nadużycie
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
migrena

migrena

Zrobiłam dziś, rewelka :D

Co prawda zrobiłam swój (sprawdzony biszkopt) i swoje proporcje wymyśliłam na dużą blachę (2 śmietanki 30 % z Pierdonki, 4 galaretki dwa smaki też z Pierdonki) ale główny przepis Twój - smacze i efektowne ciacho :*