Przepis na biszkopt pod spód :
3 jajka
1/4 szklanki maki pszennej
1/3 szklanki maki ziemniaczanej
pół szklanki cukru
1 łyżka wody
pół łyzeczki proszku do pieczenia
Ubić białka , dodać cukier , nastepnie żółtka , dodać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia i wodę .
Piec okolo 30 minut w temperaturze 180 stopni .
Masa :
1.5 opakowania smietanki laciata , 2 galaretki o wybranych przez siebie smakach . .
Ubić śmietanę na sztywno , podzielić na pół do misek dodac rozpuszczone , galaretki w jednej szklance wody (tężejace). Wymieszac mikserem .
Wyłożyć na ciasto najpierw jedna mase włożyć do lodowki na okolo 10 minut , potem wyłożyć druga mase , wstawić do lodowki aby porzadnie stężalo .
Ciasto trzymać w lodówce :) Jest bardzo lekkie i szybko się je robi . Przepis na tortownice o średnicy 26 cm .
Dodam że ja daje troszke mniej śmietany , ale z jednego opakowania jest minimalnie za mało na dwa kolory , jak robie z całych 2. smietanek to mozna smiało wybrać 3 galaretki o różnych smakach i kolorach , oczywiscie wedlug gustu .