• żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
marjah

Pyszny sernik na zimno ( babciny przepis )

marjah|
vote-up

Dobra porada

Słaba porada

vote-down

Składniki: 

-1l mleka ( najlepiej niepasteryzowane lub takie z krótką datą ważności nie UHT! ) 

-2X śmietana 18% ( 2x200g) 

-Margaryna ( z masełkiem może być za rzadkie ) 

-5 jajek

-1 szklanka cukru pudru 

-Paczka biszkoptów, spód biszkoptowy, 2paczki herbatniczków  (co kto woli ) 

-Galaretka ( ja zawsze kupuje dwie ) 

OPCJONALNIE

-Owoce byle nie kiwi i ananas i bodajże agrest ( na opakowaniu galaretki jest o tym info)  bo galaretka się nie zsiądzie ( zawsze kupuję mandarynki albo truskawki :D 

-Rodzynki

-Orzechy włoskie w drobnych kawałkach/zmielone

-Odrobina alkoholu ( może być więcej gdy ktoś chce sobie popić w trakcie robienia :D ) typu wódka lub rum

Sposób przygotowania :

1.Wlać mleko do garnka, postawić na wolnym ogniu.  W tym czasie wymieszać śmietanę z jajkami. Gotować , od czasu do czasu mieszając aż do momentu powstania serka zbitego w grudki. Serek przecedzić przez sitko i schłodzić. 

2.Margarynę zmiksować z cukrem pudrem stopniowo dodając ostudzony ser.  OPCJONALNIE dodać sparzone rodzynki, orzechy i 30ml ( mały kieliszek ) alkoholu. 

Galaretkę przygotować według instrukcji podawanej na opakowaniu ( dla szybszego tężenia można przyrządzić z mniejszej ilości wody ) i ostudzić ( ale tak żeby nie stężała!! ) 

Gdy ktoś sie decyduje na opcje z dwiema galaretkami czeka z wykonaniem drugiej aż do wykorzystania pierwszej ( patrz krok 3 ) 

 

I co dalej z tym fantem? 

A no przygotować tortownicę ( 26cm ) , na jej spód wyłożyć co tam wybrałyście ( biszkopty, herbatniczki, gotowy spód ) , skropić to kawą lub samym mlekiem .  I teraz macie dwie opcje:

Jeśli przygotowałyście dwie galaretki należy: 

-wyłożyć pół masy do tortownicy, wyrównać , delikatnie zalać ostudzoną galaretką i wstawić do lodówki aż do jej stężenia, następnie po stężeniu ( można sprawdzić palcem delikatnie ) wyłożyć drugą połowę masy OPCJONALNIE udekorować górę owocami , zalać galaretką nr dwa i włożyć do lodówki aż do czasu stężenia. 

Opcja z jedną galaretką : 

-Wyłożyć masę do tortownicy , wyrównać , OPCJONALNIE udekorować owocami i delikatnie wylać ostudzoną galaretkę. Wstawić do lodówki aż do stężenia , a potem smacznie się zajadać bombą kaloryczną. 

 

SMACZNEGO! 

Moje ulubione "ciasto" , zawsze mi wychodzi no i najważniejsze, nie trzeba użyć piekarnika by móc poczęstować gości czymś pysznym :) Dodatkowo można zrobić mix z kakaem , dodawać aromaty skórkę z pomarańczy, no co dusza zapragnie ;) 

Komentarze
Wyświetlono: 1 - 6 z 6.

(2012-07-01 08:45) zgłoś nadużycie
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
gosiaiemi

gosiaiemi

Fajny przepis, ciekawe czy mi wyjdzie :P bo ja to potrafie nawet takie cos zepsuc.. ;/ Raz robilam taki sernik na zimno z torebki (kupilam w biedronce) i wyobraz sobie ze mi nie wyszedl.. ;/ Emi zaczela mi mieszac w misce ten proszek z czyms tam i wszystko woda podeszlo.. ;/

Za to za kazdym razem mi wychodzi andrut :D
http://gotuj.skutecznie.tv/2011/08/wafelki-z-masa-czekoladowa/

(2012-07-01 11:46) zgłoś nadużycie
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
marjah

marjah

No jak mi wychodzi to i Tobie wyjdzie :D Ja tych z torebki nie lubię bo zawsze dobiorę zły serek i masa jest rzadka :(( i muszę miksować od nowa dodawać żelatyny. Ten moja babcia robiła jeszcze w wieku 10 lat , więc troche stara metoda ale jaka pyyszna!! 

(2012-07-01 12:25) zgłoś nadużycie
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
mroweczka78

mroweczka78

Wygląda pysznie, już sobie odpisuję. Bez żadnych sztucznych dodatków i fixów, to mi się podoba.