Fajny przepis, ciekawe czy mi wyjdzie :P bo ja to potrafie nawet takie cos zepsuc.. ;/ Raz robilam taki sernik na zimno z torebki (kupilam w biedronce) i wyobraz sobie ze mi nie wyszedl.. ;/ Emi zaczela mi mieszac w misce ten proszek z czyms tam i wszystko woda podeszlo.. ;/
Za to za kazdym razem mi wychodzi andrut :D
http://gotuj.skutecznie.tv/2011/08/wafelki-z-masa-czekoladowa/
Pyszny sernik na zimno ( babciny przepis )
marjah|Składniki:
-1l mleka ( najlepiej niepasteryzowane lub takie z krótką datą ważności nie UHT! )
-2X śmietana 18% ( 2x200g)
-Margaryna ( z masełkiem może być za rzadkie )
-5 jajek
-1 szklanka cukru pudru
-Paczka biszkoptów, spód biszkoptowy, 2paczki herbatniczków (co kto woli )
-Galaretka ( ja zawsze kupuje dwie )
OPCJONALNIE
-Owoce byle nie kiwi i ananas i bodajże agrest ( na opakowaniu galaretki jest o tym info) bo galaretka się nie zsiądzie ( zawsze kupuję mandarynki albo truskawki :D
-Rodzynki
-Orzechy włoskie w drobnych kawałkach/zmielone
-Odrobina alkoholu ( może być więcej gdy ktoś chce sobie popić w trakcie robienia :D ) typu wódka lub rum
Sposób przygotowania :
1.Wlać mleko do garnka, postawić na wolnym ogniu. W tym czasie wymieszać śmietanę z jajkami. Gotować , od czasu do czasu mieszając aż do momentu powstania serka zbitego w grudki. Serek przecedzić przez sitko i schłodzić.
2.Margarynę zmiksować z cukrem pudrem stopniowo dodając ostudzony ser. OPCJONALNIE dodać sparzone rodzynki, orzechy i 30ml ( mały kieliszek ) alkoholu.
Galaretkę przygotować według instrukcji podawanej na opakowaniu ( dla szybszego tężenia można przyrządzić z mniejszej ilości wody ) i ostudzić ( ale tak żeby nie stężała!! )
Gdy ktoś sie decyduje na opcje z dwiema galaretkami czeka z wykonaniem drugiej aż do wykorzystania pierwszej ( patrz krok 3 )
I co dalej z tym fantem?
A no przygotować tortownicę ( 26cm ) , na jej spód wyłożyć co tam wybrałyście ( biszkopty, herbatniczki, gotowy spód ) , skropić to kawą lub samym mlekiem . I teraz macie dwie opcje:
Jeśli przygotowałyście dwie galaretki należy:
-wyłożyć pół masy do tortownicy, wyrównać , delikatnie zalać ostudzoną galaretką i wstawić do lodówki aż do jej stężenia, następnie po stężeniu ( można sprawdzić palcem delikatnie ) wyłożyć drugą połowę masy OPCJONALNIE udekorować górę owocami , zalać galaretką nr dwa i włożyć do lodówki aż do czasu stężenia.
Opcja z jedną galaretką :
-Wyłożyć masę do tortownicy , wyrównać , OPCJONALNIE udekorować owocami i delikatnie wylać ostudzoną galaretkę. Wstawić do lodówki aż do stężenia , a potem smacznie się zajadać bombą kaloryczną.
SMACZNEGO!
Moje ulubione "ciasto" , zawsze mi wychodzi no i najważniejsze, nie trzeba użyć piekarnika by móc poczęstować gości czymś pysznym :) Dodatkowo można zrobić mix z kakaem , dodawać aromaty skórkę z pomarańczy, no co dusza zapragnie ;)
Komentarze
Wyświetlono: 1 - 6 z 6.
No jak mi wychodzi to i Tobie wyjdzie :D Ja tych z torebki nie lubię bo zawsze dobiorę zły serek i masa jest rzadka :(( i muszę miksować od nowa dodawać żelatyny. Ten moja babcia robiła jeszcze w wieku 10 lat , więc troche stara metoda ale jaka pyyszna!!
Wygląda pysznie, już sobie odpisuję. Bez żadnych sztucznych dodatków i fixów, to mi się podoba.
wyglada rewelacyjnie
wszystko może ładnie wyglądać wystarczy udekorować :P
Mariola czy ty musisz mi robić smaka na sernik:( ja robie ciasto z czekolada:)