a czy to mogą być drożdże w proszku?
Mleczne bułęczki drożdżowe
hipopotam|Świetny przepis na mleczne bułeczki drożdżowe dla małych łasuchów i nie tylko ;> Moja 6 letnia siostra na raz zjadła 7 dużych bułeczek ;>
	Przepis na około 15 bułeczek (średniej wielkości)
	3 szklanki mąki tortowej
	3 dag drożdży
	2 żółtka
	3 łyżki cukru pudru
	8 dag masła (1/3 kostki)
	1 szklanka mleka
	szczypta soli
	Do dużej miski wlewamy ciepłe mleko, w którym rozprowadzamy pokruszone drożdże z dodatkiem łyżeczki mąki i łyżeczki cukru pudru. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, tak na około 20-30 minut. Gdy zaczyn podwoi objętość, dodajemy żółtka, pozostały cukier puder, sól i wszyskie składniki mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto (około 5 minut). Dodajemy roztopione letnie masło i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie, jednolite i lśniące.
	Ciasto przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość przekładamy je na posypaną mąką stolnicę, dzielimy na równe części i formujemy bułeczki (wielkość według uznania). Bułeczki układamy na blasze posmarowanej tłuszczem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20-30 minut, żeby jeszcze wyrosły. Przed wstawieniem do nagrzanego piekarnika bułeczki smarujemy białkiem. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 30 minut.
Komentarze  
	Wyświetlono: 1 - 3 z 3.
 
		Fajny przepis, ja odkad jestem w ciazy uwielbiam slodkosci.
 
						
					
				Przepis wydaje się byc niezbyt skomplikowany więc muszę koniecznie spróbować:)
 
						
					
				 
            

 
             
             
            

