ojjj ,ale mam na nie smaka !!! :)
Pycha rogaliki maślane z czekoladą
asiaa90|W internecie jest dużo przepisów, ale przyznam że każdy inny i zrobiłam sama po swojemu :P Tym bardziej, że to smaczna przekąska, a prosta jak konstrukcja cepa. Składniki to:
1 szkl mleka,
pół paczki drożdży,
3 całe jajca,
5 szkl mąki,
pół szklanki cukru,
i trochę masła, tak gdzieś pół kostki moze być mniej, najlepiej takie prawdziwe maślane masło:D
A nadzienie to co dusza podpowie! Ja wzięłam kostki czekolady :)
I robiłam tak - drożdże rozpuścić w lekko podgrzanym mleku razem z cukrem i mieszać aż się ładnie rozpuszczą, jajca z mąką (ogółem to najpierw wzięłam 4 szkl mąki, ale ciasto tak mi się kleiło do łapek, że co chwila musiałam trochę dosypywać i wyszło z 5 szklanek mąki, może 5 i pół) dolać te rozpuszczone drożdże i roztopione wcześniej masełko, no i wystarczy ładnie wyrobić ciasto:) Potem odłożyć gdzieś na półtorej godzinki, aż ładnie urośnie. Następnie rozwałkujemy ciasto na okrągły placek (jak na pizzę, nie musi być grube) i kroimy podłużne trójkąciki. Na brzeg trójkąta dawałam kostkę czekolady i zawijałam w rogalika :) Wykładamy na blaszcze wyłożonej papierem aluminiowym i pieczemy gdzieś koło 200 stopni przez jakieś 15 minutek, najlepiej co chwilę sprawdzać czy się nie spiekły za bardzo. Jak się upieką to można je jeszcze masełkiem roztopiony polać, pychota :)
Komentarze
Wyświetlono: 1 - 6 z 6.
"...Wykładamy na blaszcze wyłożonej papierem aluminiowym i pieczemy gdzieś koło 200 stopni przez jakieś 15 minutek,..."
papierem aluminiowym ,;-)) ?
a gdzie takie cos sie dostanie :))) ?
Oczywiscie, drukuje przepis. i kradne zdj.z rogalikami o ile moge?
Do wypröbbowania!
No u mnie w domu na to się papier aluminiowy mówi, a chodzi oczywiście o folię aluminiową, no wiadomo o co lata, ten taki błyszczący do pieczenia albo zawijania różnych spożywczych rzeczy :DD
Oczywiście zdjęcie możesz "ukraść", nie zależy mi naprawach autorskich :P hehe, Mam nadzieję, że będzie smakowało! Smacznego
heh dobre ;) z tego co słyszałam to mówią tez pazłotko lub sreberko ;P
Będzie miał Mąż bojowe zadanie na dzisiaj:-) Żonce rogaliki upiec :-D A ta jedna kostka czekolady, to nie jest tak mało tego nadzienia? Onasięzrobi "lejąca' czy po prostu "rozpuszczona", ale w miarę gęste - jak w 7daysie??? :-)
Właśnie kochana ta kostka czekolady bardzo fajnie mi się roztopiła. Może nie była, aż tak fajnie lejąca jak w 7daysie, ale była ładnie roztopiona :) W internecie polecali też, że można od razu nutellę na brzeg trójkąta kłaść, wtedy pewnie byłaby taka ładnie lejąca się czekoladka, ale ja akurat nie miałam w domu tak więc nie wypróbowałam i nie wiem czy właśnie taka nutella by nie wypływała za bardzo z rogalika pod wplywem ciepła. Ale można poeksperymentować :D