mmm... a mnie nie wolnooo takich łakoci!!!!!
ale mężowi chyba zrobię
Składniki:
Biszkopt czekoladowy:
5 jajek
1 niepełna szklanka mąki tortowej
½ szklanki cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa kokosowa:
½ litra mleka
½ szklanki cukru
20 dag masła
20-25 dag wiórków kokosowych
cukier waniliowy
2 płaskie łyżki budyniu śmietankowego rozmieszane w niewielkiej ilości mleka
Polewa:
20 dag mlecznej czekolady
12,5 dag margaryny
Przygotowanie ciasta
Białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka i nadal ubijać.
Na koniec dodać mąkę tortową, proszek do pieczenia i kakao.
Delikatnie wymieszać.
Wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 170-180 °C. Ostudzony biszkopt można nasączyć wodą z aromatem waniliowym.
Przygotowanie masy wiórkowej
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.
Następnie wsypać wiórki kokosowe i dodac budyń, gotować do zgęstnienia masy (około 10 minut).
Do gorącej masy dodać masło, i od czasu do czasu mieszać łyżką masę, aby masło się rozpuściło.
Masę kokosową ostudzić i wyłożyć na biszkopt.
Czekoladę połamać, dodać margarynę i całość podgrzewać na małym ogniu, aż składniki się połączą. Gotową polewą polać ciasto.
Smacznego
mmm... a mnie nie wolnooo takich łakoci!!!!!
ale mężowi chyba zrobię
chyba zrobie:)
Polecam, nie robi sie długo,ale trzeba trochę poczekac aż masa wystygnie
Zrobiłam w sobotę. Jest dobre w smaku, ale szczerze mówiąc jak dla mnie nic specjalnego :P Bo ja z tych smakoszy ciast domowych ;)
Dziś robię, zobaczymy co mi wyjdzie ;)