• żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
mamagosia84

Ciasto Bounty - pycha ;)

mamagosia84|
vote-up

Dobra porada

Słaba porada

vote-down

Składniki:

 

Biszkopt czekoladowy:

5 jajek

1 niepełna szklanka mąki tortowej

½ szklanki cukru

2 łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa kokosowa:

½ litra mleka

½ szklanki cukru

20 dag masła

20-25 dag wiórków kokosowych

cukier waniliowy

2 płaskie łyżki budyniu śmietankowego rozmieszane w niewielkiej ilości mleka

Polewa:

20 dag mlecznej czekolady

12,5 dag margaryny


Przygotowanie ciasta
Białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka i nadal ubijać.

Na koniec dodać mąkę tortową, proszek do pieczenia i kakao.

Delikatnie wymieszać.

Wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm.

Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 170-180 °C. Ostudzony biszkopt można nasączyć wodą z aromatem waniliowym.

 

Przygotowanie masy wiórkowej

Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.

Następnie wsypać wiórki kokosowe i dodac budyń, gotować do zgęstnienia masy (około 10 minut).

Do gorącej masy dodać masło, i od czasu do czasu mieszać łyżką masę, aby masło się rozpuściło.

Masę kokosową ostudzić i wyłożyć na biszkopt.

Czekoladę połamać, dodać margarynę i całość podgrzewać na małym ogniu, aż składniki się połączą. Gotową polewą polać ciasto.

Smacznego cheeky

 

Komentarze
Wyświetlono: 1 - 5 z 5.

(2013-02-24 21:55) zgłoś nadużycie
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
xxmadziaa785xx

xxmadziaa785xx

Zrobiłam w sobotę. Jest dobre w smaku, ale szczerze mówiąc jak dla mnie nic specjalnego :P Bo ja z tych smakoszy ciast domowych ;)