(2013-03-14 20:31)
zgłoś nadużycie
zbieram szumowinę z rosołu i nie dawno wyczytałam ,ze aby rosól był klarowny trzeba solić go na końcu
Co zrobić żeby rosół nie był mętny? Własnie kolejny raz wyszedł mi taki nieklarowny;/ wkurza mnie to. Gotuję bez przykrywki, więc teoretycznie powinna woda dobrze odparować...gotuję na wolnym ogniu minimum 2h jak należy
zbieram szumowinę z rosołu i nie dawno wyczytałam ,ze aby rosól był klarowny trzeba solić go na końcu
dzięki za wszystkie rady, super cioteczki:) no niech no mi teraz mętny wyjdzie to .....
Żeby rosół nie był mętny, to trzeba przynajmniej ze dwie godziny wcześniej wymoczyć mięso w zimnej wodzie. Mętność w głównej mierze powoduje nie do końca wypłukana krew i zbyt szybkie zagotowanie rosołu na dużym płomieniu (ale to pisały dziewczyny wyżej).