• żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
mousi

czosnek- wlasciwosci i moj przepis na syrop czosnkowy

mousi|
vote-up

Dobra porada

Słaba porada

vote-down

Czosnek (łac. Allium sativum) – jest to roślina z pochodząca z Azji. Znana jest od kilku tysięcy lat, a jej właściwości lecznicze sprawiły, że popularna jest na całym świecie.

Właściwości czosnku
Czosnek działa jak naturalny antybiotyk. Niszczy bakterie, grzyby, drobnoustroje i wirusy. Czosnek zawiera związki siarkowe (m.in. allicynę), witaminy z grupy B i C, sole mineralne, flawonoidy, fitosterole, pektyny, minerały. Wszystko to sprawia, że spożywany systematycznie, skuteczniej chroni organizm przed chorobami niż wiele antybiotyków kupowanych w aptece!

Czosnek korzystnie wpływa na:
• Działanie jelit – nieżyt jelit, biegunka, wzdęcia, skurcze, ameboza, pasożyty jelit (owsiki, tasiemce, glisty ludzkie).
• Układ oddechowy – nieżyt oskrzeli, rozedma płuc, gruźlica, angina, grypa, zapalenie gardła, dziąseł, migdałków.
• Poziom cholesterolu – obniża poziom tłuszczów powodujących wapnienie tętnic.
• Nadciśnienie.
• Rozszerzenie naczyń krwionośnych.
• Przemianę materii.
• Potencję.
• Zatrucie ołowiem i metalami ciężkimi.
• Ogólne wzmocnienie organizmu.

Właściwości dodatkowe
Niektórzy wierzą, że czosnek odstrasza wampiry, z tego powodu kiedyś często wiązało się go w długi łańcuch i wieszało na ścianie, aby odpędzał upiornych gości. ;)

Jak stosować
Czosnek można przyjmować pod wieloma postaciami: od świeżych ząbków, przez sok, pigułki, itp.
Można go dodawać do wielu potraw. Świetnie komponuje się z mięsem (wieprzowiną, dziczyzną, itp.).
Pamiętaj jednak, że aby zwiększyć efektywność działania czosnku należy po rozgnieceniu odczekać około 10 minut zanim się go zje lub doda do jakiejś potrawy.

Najprostszy sposób na spożycie czosnku to zmiażdżyć go i rozsmarować na kromce chleba posmarowanej masłem.
Sos czosnkowy można zrobić przygotowując: 2 ząbki czosnku, pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego, pół szklanki majonezu, sól, pierz.
Czosnek przecisnąć przez wyciskarkę. Następnie wymieszać majonez ze śmietaną lub jogurtem i dodać czosnek. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Syrop czosnkowy - pije się go 2-3 razy dziennie. Do 1/2 litra przegotowanej, chłodnej wody wrzuć 10-15 ząbków czosnku (rozgniecionych nożem lub pięścią albo przeciśniętych przez praskę). Dodaj sok z 2-3 cytryn i wymieszaj. Tak przygotowaną miksturę przechowuj w chłodnym miejscu. Pij po łyżce przed posiłkami.

Zapach czosnku
Po zjedzeniu czosnek wydziela charakterystyczny zapach. Woń ta wydobywa się przez płuca i skórę. Można sobie z tym problemem poradzić często biorąc prysznic oraz żując natkę pietruszki lub ziarna kawy. Można również popić czosnek mlekiem lub kefirem.

 

 

 

SYROP CZOSNKOWY

1 słoik w pobliżu pojemności 0,5 litra
1 czosnek GŁOWA
3 cytryny (będziesz trzeba je wycisnąć)
4-6 łyżek MIODU

kilka lyzek cukru (najlepiej brazowy)
1 szklanka zimnej przegotowanej wody
Obrac i wycisnac czosnkek przy użyciu wyciskacza do czosnku prosto do sloika.

Razem z czosnkiem umieścić w sloiku sok z cytryny,miod,cukier  i wode.

Postawic do schlodzenia i przegryzienia  na okolo 3 dni do lodówki.

Po tych dniach przelać przez sito do butelki i syrop jest gotowy do użycia.


Sposob uzycia:
Dorośli 1 łyżka dziennie
Dzieci 1 łyżeczka dziennie

W chorobie.:
Dorośli 1 łyżka 4-6 razy dziennie
Dzieci 1 łyżeczka 4-6 razy dziennie

Syrop jest dobry dla całej rodziny do użytku. Jest bezpieczny dla dzieci i kobiet w ciąży.

Komentarze

Brak komentarzy