pyszne to jest :) robilam kiedys i bardzo nam smakowalo ;)
Piers z kurczaka w kieszonce z ciasta francuskiego
55pl|Składniki:
- 1 podwojna piers z kurczaka
- 1,5 gotowego ciasta francuskiego
- puszka ananasow w plasterkach
- przyprawa warzywna ja uzywalam ziarenek smaku
- ser gouda w plasterkach
- 1 jajko
1. Piers kroimy na pol, kazda z polowek przrekrawamy wzdluz na dwie czesci.
2. Na stole rozkladamy ciasto francuskie, na brzegu ukladamy nasz kawalek piersi. Posypujemy ziarenkami smaku, przykrywamy plasterkiem goudy. Nastepnie na serek kladziemy 1 plasterk ananasa przekroinoy na pol (ukladamy wzdluz zeby byl na calej dlugosci piersi), i znow plasterk goudy. Zawijamy w ciasto franscukie i dokladnie sklejamy brzegi. Najlepiej smakuje tylko z jedna warstwa ciasta wiec nie robimy z niego zakladek.
3. Gdy wszystkie nasze piersi z kurczaka sa juz pozawijane, ukladamy je na blaszce badz folii aluminiowej posmarowanych odrobina tluszczu. Smarujemy z wierzchu rozmaconym jajkiem i wkladamy do piekarnika.
4.Pieczemy 40-45min w 200-220st (ja posiadam zwykly, stary piekarni bez termoobiegu i w takim sie piekly tyle czasu).
Ps. Jesli ktos posiada moze do srodka wlozyc kawalek szczypiorka z czosnku, dodaje on ciekawszego smaczku.
Smacznego.