• żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
karolina1987

Coś z kurczaka- pierś light

karolina1987|
vote-up

Dobra porada

Słaba porada

vote-down

Pierś pojedynczą myjemy, oddzielamy polędwiczki, z wierzchu nacinamy nożem (na głębokość ok. 2 cm), przyprawiamy ulubionymi przyprawami ( ja wybrałam sól, pieprz i lubczyk). Przygotowujemy sobie większy kawałek foli aluminiowej, lejemy na nią kilka kropel oleju/ oliwy, układamy na niej pierś, na pierś układamy pomidory (plaster ok. 1 cm) i trochę masła. 

Folię zawijamy wzdłuż, ale nie na ścisk, tak aby zostało piersi trochę "miejsca". Do naczynia żaroodpornego wlewamy wody (tyle żeby pierś swobodnie pływała).

Naczynie wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na 30-40 min.

Pierś po przygotowaniu jest soczysta, miękka i pyszna ! Dodatkowo  lekkostrawna ;) Można przygotować ją bez pomidora, podajemy z ziemniakami, frytkami lub jak kto lubi ! ;)) Polecam !!!

 

 

Komentarze
Wyświetlono: 1 - 5 z 5.